Heli Sutela piti ensimmäisten stand up -keikkojensa jälkeen viiden vuoden tauon: "Katastrofi, mahaan sattui kuukausi sen jälkeen"

Stand up -koomikko Heli Sutela kehittää havainnoistaan huumoria: ”Puhun totta aika paljon” 2:37
Heli Sutela kehittää havainnoistaan huumoria. –Puhun totta aika paljon.

Stand up -koomikkojen kärkikaartiin kuuluva Heli Sutela kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa uransa alun olleen varsin epätasainen.

Näyttelijä, koomikko ja käsikirjoittaja Heli Sutela nousee stand up -lavoille jatkuvasti muiden Suomen kärkikoomikkojen kanssa naurattamaan yleisöä varmoin ottein. Aina ei ole ollut niin.

1990-luvulla Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi valmistunut Sutela kertoo osallistuneensa koulussa stand up -kurssille, jonka lopuksi kurssilaisten piti nousta lavalle yleisön eteen. Ensimmäinen kerta meni Sutelan mukaan täydellisesti, vaikka häntä jännitti roimasti ennen lavalle menoa.

– Muistan, kun mietin takahuoneessa, että tuonne (lavalle) en mene. Mietin, että ollaan toisessa kerroksessa eli selviän hengissä, jos hyppään ulos – korkeintaan jalat katkeavat, Sutela muistelee.

Hän uskaltautui kuitenkin lavalle, ja se palkitsi.

– Yleisö nauroi muutaman kerran juuri silloin, kun pitikin. En muista kokeneeni sellaista tunnetta aikaisemmin. Ensinnäkin nauravat ihmiset ovat ihania, ja sitten siinä tulee hallinnan ja vallan tunne, johon jää koukkuun.

Stand upin jäljillä New Yorkissa

Seuraava stand up -keikka olikin jotain aivan muuta.

– Se oli katastrofi. Mahaani sattui varmaan kaksi viikkoa sen jälkeen. Sitten pidinkin viiden vuoden tauon.

Sutela ei kuitenkaan hylännyt stand upia kokonaan, vaan lähti kuukaudeksi New Yorkiin ottamaan selvää, miten stand upia tehdään siellä.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Keikkailu lähti uudelleen käyntiin, kun koomikko Riku Suokas pyysi Sutelaa koomikkojen Club act!one -estradille Helsingin kaupunginteatterissa.

–  Riku Suokas soitteli koko ajan perustettuaan klubin. Sanoin, etten uskalla tulla esiintymään. Sitten se soitti, että on laittanut minulle viisi kymmenminuuttista (settiä). Hän pakotti minut mukaan, Sutela muistelee.

Enää suuretkaan areenat tai yleisöt eivät häntä pelota. Hiljattain hänellä oli keikka muiden stand up -huippujen kanssa Finlandia-talossa. Hän kertoo minuuttien ennen esitystä olevan nykyään suorastaan miellyttäviä.

– Nyt tunne on kihisevä, että kohta pääsee. Se on vaan kivaa.

Uusin rooli on vakava

Heli Sutela on tullut suurelle yleisölle tutuksi nimenomaan koomikkona. Urakiitoon koomikkona hänet siivitti  2000-luvun alussa alkanut Kumman kaa -komediasarja, jota hän käsikirjoitti ja näytteli yhdessä Minna Koskelan kanssa. 

Sutelan viimeisin työnsä on kuitenkin jotain aivan muuta kuin komediaa. Hän esittää vakavailmeistä poliisia Hyväveli-elokuvassa.

– Roolia oli mahtava tehdä. Sain vetää virkapuvun ylleni. Tykkäsin myös ampumisesta ja nyrkkeilystä. On myös kiva tehdä sitä työtä, johon olen saanut koulutuksen, Sutela sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat