Stressaako? Etkö saa iltaisin unta? Tällä hengitysharjoituksella nukahdat nopeammin

nainen, hengittää
Hengitysharjoituksella rauhoitat kehoa ja poistat jännitteitä.Colourbox.com
Julkaistu 21.09.2015 21:07
Toimittajan kuva

Jasmin Heino

jasmin.heino(at)mtv.fi

Monilla stressaantuneilla on vaikeuksia nukahtaa, koska stressin oireet tuntuvat vahvinten juuri öisin. Jos sinulla on vaikeuksia saada iltaisin unta, helposta hengitysharjoituksesta voi olla yllättävää apua.

Stressi on kehon keino reagoida mahdollisiin haitallisiin tilanteisiin, olivat ne sitten todellisia tai kuvitteellisia. Stressi näkyy kehossa muun muassa nopeutuneena hengityksenä, lihaskireytenä, verenpaineen nousuna ja sydämen lyöntitiheyden nopeutumisena.

Hengitysharjoituksesta helpotusta stressiin

Kaikille joogaajille hengityksen ja kehon yhteys on tuttu. Koska stressi aiheuttaa hengityksen muuttumista nopeaksi ja pinnalliseksi, moni stressistä kärsivä kärsii tietämättään myös alihengittämisestä. Moni stressaantunut myös pidättää hengitystään huomaamattaan.

Stressiä ja nukahtamista voi helpottaa seuraavalla yksinkertaisella 4-7-8-hengitysharjoituksella, joka rauhoittaa kehoa.

Asetu makuulle ja rentoudu. Puhalla ensin suun kautta kaikki ilma keuhkoistasi pois. Vedä sitten ilmaa sisään nenäsi kautta laskien mielessäsi neljään. Pidätä hengitystä laskien seitsemään. Puhalla keuhkot suun kautta tyhjiksi laskien kahdeksaan. Toista harjoitus kolme kertaa. Muista hengittää aina sisään nenän kautta ja ulos suun kautta.

Mihin perustuu?

Sisäänhengitys neljään laskien saa krooniset alihengittäjät vetämään enemmän happea keuhkoihinsa. Hengityksen pidättäminen seitsemään laskien taas antaa hapelle aikaa imeytyä verenkiertoon, ja kahdeksaan laskeminen uloshengityksessä alentaa sydämen sykettä ja vapauttaa suuremman määrän hiilidioksidia keuhkoista.

4-7-8-hengitysharjoituksen on todettu auttavan stressaantuneita ja ahdistuneita nukahtamaan nopeammin. Sillä on myös havaittu olevan positiivia vaikutuksia myös päiväsaikaan toteutettuna. Harjoitus helpottaa ärtyneisyyttä ja päänsärkyä, vähentää huomion herpaantumista ja parantaa kognitiivisia kykyjä.

Lähde: Time.com

Tuoreimmat aiheesta

Stressi