Tutkimuksen mukaan pahaa työstressiä potevat sairastuivat aivoinfarktiin tai aivoverenvuotoon todennäköisemmin kuin he, jotka stressistä eivät kärsineet.
Työstressi ja stressaavat tilanteet kotona voivat tuoreen tutkimuksen perusteella suurentaa riskiä sairastua aivoverenkiertohäiriöön. Myös taloudelliset vaikeudet ja esimerkiksi avioero saattavat laukaista aivoverenkiertohäiriön.
Tulosten perusteella pahaa työstressiä potevat sairastuivat aivoinfarktiin tai aivoverenvuotoon noin kolme kertaa todennäköisemmin kuin henkilöt, joilla ei ollut työstressiä edeltävän vuoden aikana. Riskit olivat kuitenkin pienempiä, jos työntekijä koki tilanteen olevan hänen hallinnassaan.
Vaikeaa stressiä kotonaan kokevat sairastuivat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden koti oli stressitön. Sairastumisriski oli tässäkin analyysissa pienempi, jos henkilö koki voivansa vaikuttaa tilanteeseen.
Lue myös: Uutisankkuri sai aivoinfarktin kesken lähetyksen: "Sanat eivät vain tulleet ulos suustani"
Sairastumisista 80 prosenttia voitaisiin estää – myös nämä tekijät altistavat aivoverenkiertohäiriölle
Akuutti stressi voi laukaista aivoverenkiertohäiriön henkilöllä, joka on sille altis, mutta pitkäkestoinen stressi voi myös aiheuttaa ateroskleroosia ja verisuonimuutoksia, jotka altistavat aivoverenkiertohäiriöille. Stressaavat elämäntilanteet on yhdistetty myös haitallisiin elämäntapoihin, jotka nekin suurentavat sairastumisriskiä.
Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siihen osallistui 13 000 aivoverenkiertohäiriöön sairastunutta ja yhtä monta tervettä keskimäärin 62-vuotiasta miestä ja naista 32 eri maasta ja eri maanosista. Toistuvasta stressistä kärsi 21 prosenttia potilaista ja 14 prosenttia verrokeista.
Vuosittain noin 25 000 suomalaista sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 1 800 on aivoverenvuotoja, 18 000 aivoinfarkteja ja 5 000 TIA-kohtauksia eli ohimeneviä aivoverenkiertohäiriöitä. Sairastumisista noin 80 prosenttia voitaisiin estää. Aivoverenkiertohäiriöille altistavat muun muassa kohonnut verenpaine, tupakointi, epäterveellinen ruokavalio ja puutteellinen liikunta.
Katso myös: Videolla kerrotaan aivoinfarktin sekä ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet
1:36
Lue myös: Hälyttäviä lukuja uusiutuvista infarkteista: "Suomalaiset valtimotautipotilaat ovat vakavassa vaarassa"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.