STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan työmarkkinakiistojen sovittelujärjestelmän uudistamistarvetta tulisi pohtia.
Valtakunnansovittelijan instituutio keskittyy yhteen henkilöön, eikä se Palolan mukaan toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Mallia voisi ottaa Ruotsista.
– Vaikeiden ratkaisujen sovittelussa voisi olla parempi, että valtakunnansovittelijan toimisto olisi laajemmin resurssoitu.
– Nyt tilanne on se, että sovittelija tulee paikalle neuvottelemaan kun riita on päällä. Jatkossa voitaisiin katsoa, että sovittelijan toimisto laatisi esimerkiksi laajempaa talouskuvaa ja tämän tyylisiä tehtäviä.
Palola kiinnittäisi huomiota myös neuvottelukulttuuriin.
– Neuvotteluihin mennessä ja sitä ennen otetaan kovin jyrkin sanoin kantaa asioihin ja todetaan erinäisiä kynnyskysymyksiä. Ei kannattaisi asettaa niitä, vaan mennä ja käydä asioita läpi ja pyrkiä hakemaan yhteinen sopimus. Myös henkilökemioilla voi olla osuutensa, kun ihmisiä on vaihtunut.
Kevään neuvotteluissa odotettavissa haasteita
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola uskoo, että keväällä käytävät julkisen sektorin neuvottelut ovat vähintäänkin yhtä haastavia jo nähtyjen neuvotteluiden kanssa.
– Työmarkkinakentälle on kolme isoa haastetta. Muuttunut taloustilanne, kun kasvu on hidastunut, hyvin pitkä neuvotteluaika sekä kilpailukykysopimuksen perintönä tullut työaikakiista.
Palola toivookin, että uusi hallitus malttaisi pysyä poissa työmarkkinapöytiin kuuluvista asioista.
– Poliitikkojen kannattaa pysyä siellä missä he ovat parhaimmillaan eli politiikassa. Varsinaiset työmarkkinakysymykset, neuvottelu- ja sopimusasiat, kannattaa jättää työmarkkinaosapuolille. Nyt syksyllä asia on mennyt hyvin, pois lukien Postin kiista, johon tuntumani mukaan poliitikot sotkeutuivat.