Stubb toivoo opiskelijavaihdon lisääntyvän Suomen ja Kiinan välillä

Stubbin vierailu jatkuu tänään Kiinan valtiojohdon tapaamisilla. Päivän päätapaaminen on presidentin Xi Jinpingin kanssa. Stubbin on tarkoitus puhua suomalaismedialle noin kello 14.30 Suomen aikaa.

Presidentti Alexander Stubb toivoo Suomen ja Kiinan tiivistävän koulutusyhteistyötään etenkin vaihto-opiskelijoiden määrien kasvattamisen kautta. 

Stubb aloitti Kiinan-vierailunsa virallisen ohjelman Pekingissä Tsinghuan huippuyliopistolta, jossa allekirjoitettiin sopimus suomalaisten ammattikorkeakoulujen ja Tsinghuan välillä.

Maanantaina Kiinaan saapunut Stubb tervehti toimittajia varmistamalla, että kaikki ovat virkeinä, elettiinhän Kiinassa aikaista aamua ja Suomen ajassa aamuyön pikkutunteja.

Yliopistolla pitämässään puheenvuorossa Stubb antoi huomiota yleisössä olleille muutamille suomalaisille vaihto-opiskelijoille. 

Suurelta osin ulkomailla itsekin kouluttautunut Stubb toivoi, että näkisi enemmänkin suomalaisopiskelijoita jatkossa Kiinassa.

– Haluaisin nähdä paljon enemmän suomalaisten ja eurooppalaisten tulevan Kiinaan. Ja päinvastoin. Se on ainoa tapa, jolla voi oppia ja ymmärtää vierasta kulttuuria, Stubb sanoi.

Nykyisellään Kiinassa opiskelee vain muutama sata suomalaista, kun taas Suomessa kiinalaisia opiskelee joitakin tuhansia.

Pitkään valmistellulla sopimuksella pyritään tuomaan suomalaisen ammatillisen koulutuksen oppeja Kiinaan, jossa koulutus vastaa osin heikosti työelämän tarpeisiin. Stubb toivoi, että sopimuksen myötä ovet Kiinaan avautuvat yhä laajemmin suomalaisopiskelijoille.

Tekoälyn rapauttava vaikutus

Koulutukseen ja oppimiseen keskittyvässä puheenvuorossaan Stubb korosti koulutuksen merkitystä kuvaillessaan Suomen menestystarinaa 1900-luvun alun köyhästä maasta 2020-luvun hyvinvointivaltioksi, joka on monella mittarilla maailman kärkeä.

– Kaikki tämä on saavutettu uskoakseni järkkymättömällä uskolla koulutukseen ja sivistykseen.

Ennen presidenttiyttä Firenzessä professorina toiminut Stubb pohti tilaisuudessa myös tekoälyn riskejä. Hän näki tekoälyn ja algoritmien voivan kadottaa ihmisten kyvyt itsenäiseen ja kriittiseen ajatteluun.

– Se muuttaa tapaamme ajatella, jos alamme vastaanottaa vain algoritmien tarjoilemaa informaatiota. Olemme nähneet vastaavaa tapahtuvan jo sosiaalisessa mediassa, Stubb sanoi.

Stubbin vierailu jatkuu tiistaina Kiinan valtiojohdon tapaamisilla. Päivän päätapaaminen on Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Presidentti tapaa myös pääministerin Li Qiangin ja kansankongressin puhemies Zhao Lejin.

Lue myös:

    Uusimmat