Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi ensi kevään vaaleihin pyrkivä Alexander Stubb vieraili tänään aamulla Ylen TV1:n Ykkösaamu-ohjelman haastattelussa. Stubb painotti lähtevänsä haastajana kisaan, jonka voittaja on vahvoilla Euroopan komission johtoon.
Video: Alexander Stubb Peter Nyman -ohjelman vieraana tällä viikolla.
Stubb vertaa tilannetta jalkapallo-otteluun, jossa Suomi pelaisi lajin mahtimaata Saksaa vastaan. Yhtenä ennakkosuosikeista EPP:n kärkiehdokaskisassa pidetään saksalaista Manfred Weberiä, joka edustaa Baijerin kristillisdemokraattista unionia CSU:ta.
CSU on liittokansleri Angela Merkelin puolueen kristillisdemokraattien (CDU) sisarpuolue ja Merkel on ilmottanut tukevansa Weberin valintaa kärkiehdokkaaksi.
– Kyllä tässä on pieni Suomi vastaan suuri Saksa -asetelma, Stubb sanoi.
Weberiä liberaalimpi ehdokas
Stubb arvioi haastattelussa, että hänen meriittilistallaan (muun muassa Suomen pääministeri, ulkoministeri ja Euroopan investointipankin varapääjohtaja) ei välttämättä ole suurta painoarvoa, vaan kisassa monet seikat ratkaisevat.
Politiikaltaan Stubb arvioi olevansa baijerilaista Weberiä liberaalimpi ja vasemmistolaisempi. EPP on puolueena keskusta-oikeistolainen, mutta Stubb arvioi sijoittuvansa pohjoismaalaisena sen vasempaan siipeen.
Kärkiehdokas valitaan Helsingissä
Kärkiehdokasmenettely ei ole vielä vakiintunut eurovaaleissa, joten täysin varmaa ei ole, että voittaneen puolueen kärkiehdokkaasta tulee komission puheenjohtaja. Se on kuitenkin todennäköistä. Ainakin jokin huippuvirka on tarjolla.
– Olettama on, että suurimman puolueen ehdokas on se, joka lähtee kokoamaan komissiota, Stubb sanoo.
Stubb vertaa kärkiehdokasasettelua Yhdysvaltojen presidentinvaalien esivaaleihin, joissa puolueet äänestävät ensin keskuudessaan omasta presidenttiehdokkaastaan. Marraskuussa Helsingissä kokoontuvan EPP:n 735 kokousdelegaattia eri puolilta Eurooppaa päättää ehdokkaasta suljetussa äänetyksessä.
Stubbin mukaan hänen pitää kampanjoinnissa voittaa yksittäisten delegaattien luottamus puolelleen. Kampanjaa hän käy ympäri Eurooppaa.
– Pannaan jäitä hattuun ja katsotaan miten käy, Stubb sanoi.
Jos Merkel lähtee kisaan?
Vaikka Merkel on antanut jo tukensa Manfred Weberille, myös hänen nimeään on arvuuteltu kärkiehdokaskisaan, varsinkin kun liittokanslerin asema on sisäpoliittisesti käymässä ahtaaksi.
Jos Merkel itse lähtisi mukaan kisaan, tarkoittaisi se Stubbin vetäytymistä ehdokkuudesta.
– Jos meillä olisi yks kokeneimmista ja parhaista eurooppalaisista johtajista, kaiken lisäksi vielä nainen ja saksalainen, ja hän asettuisi ehdolle, niin siinä voisi rauhallisin mielin vetäytyä kisasta, Stubb sanoi.
Välit Niinistöön kunnossa
Stubb tähdensi, että hänen välinsä presidentti Niinistöön ovat hyvät, vaikka heillä onkin joskus erilaiset mielipiteet. Tuomo Yli-Huttulan tuoreessa Presidentti ja porvarivalta –kirjassa kaksikon välejä on kuvailtu huonoiksi, minkä myös Niinistö on kiistänyt.
Yli-Huttulan kirjan mukaan Niinistö ei muun muassa pitänyt siitä, miten hänen entisen puolueensa puheenjohtaja Stubb oli avoimesti Nato-myönteinen.