Euroopan kansanpuolue (EPP) valitsee huomenna Helsingissä kärkiehdokkaansa kevään europarlamenttivaaleihin. Ehdolla ovat Suomen entinen pääministeri, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ja saksalainen, puolueen europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Manfred Weber.
EPP:n suurkokous aloitetaan tänään Helsingissä. Paikalle on saapumassa pitkä liuta euroopan huippupoliitikkoja, muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Unkarin pääministeri Viktor Orban.
Lue myös: Miten Saksan Angela Merkel ja Unkarin Viktor Orban mahtuvat samaan puolueeseen? – Helsingissä kokoustavassa EPP:ssä "seinät ovat leveällä ja katto korkealla" |
Aamun Huomenta Suomessa Alexander Stubbin ehdokkuudesta olivat keskustelemassa Kokoomuksen europarlamentaarikot Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen.
Virkkusen mukaan Weberillä on kisaan selkeä etulyöntiasema jo pelkästään tukijoidensa takia.
– Weberillä on Merkelin tuki taustallaan. Hän on tehnyt kampanjaansa oikeastaan viisi vuotta, kun Stubb taas viisi viikkoa. Siinä mielessä aika pitkältä takamatkalta lähdettiin kilpaan, Virkkunen toteaa.
Liberaalin ja vanhoillisen linjan taistelu
Ehdokkaita erottavat ehkä erityisesti poliittiset linjaukset.
– Weber kerää luontaisesti konservatiivisempia arvoja kannattavat äänestäjät. Samalla tämä on siis mielenkiintoinen mittaus poliittisten arvojen välillä EPP:ssä. Kuinka paljon kannatusta on kokoomuslaiselle kansanpuoluepoliitikalle ja kuinka paljon taas hiukan konservatiivisemmalle linjalle, Pietikäinen tuumailee.
EPP:hen kuuluu europarlamentaarikkojen mukaan monien aatesuuntien edustajia.
– Puoluekokouksessa nähdään, saako vanhoillisempi vai liberaalimpi linja enemmän kannatusta.
Lue myös: Alexander Stubb on vedonlyöntiyhtiön suosikki EU-komission puheenjohtajaksi – analysoi omia mahdollisuuksiaan Peter Nymanille: "Mä en yleensä lyö vetoa" |
Toiveena avoimempi keskustelu
Stubbin viiden viikon kampanja on suomalaiseuroparlamentaarikkojen mukaan mennyt niin hyvin, kuin mahdollista.
Joitain asioita olisi silti voinut hoitaa vielä paremmin.
– Olisimme toivoneet avoimempaa keskustelua, mutta Weber ei tähän suostunut. Eurooppalainen kampanjointitapa ei ole sen tyyppinen, että asioista lähdettäisiin keskustelemaan avoimesti, vaan sitä haluttaisiin tehdä enemmän tuolla kabineteissa ja kokoussaleissa, Pietikäinen toteaa.
Lue myös: KOMMENTTI: Helsingissä ratkeavassa Stubb-Weber -varjonyrkkeilyssä on kovat panokset – EU:n keskustaoikeiston mahtiaseman mureneminen yritetään pysäyttää |