Sekä raiskausrikosten että lasten seksuaalisen hyväksikäytön selvittäminen on hidastunut selvästi 10 viime vuoden aikana. Tieto perustuu Tilastokeskuksen lukuihin ja oikeusministeriön selvitykseen, jonka on julkaisut Sunnuntaisuomalainen.
Tilastokeskuksen mukaan 10 vuotta sitten poliisi selvitti noin puolet sekä lasten hyväksikäyttötapauksista että raiskauksista sen vuoden aikana, kun ne olivat tulleet tietoon.
Toissa vuonna poliisi kykeni selvittämään saman vuoden aikana enää 33 % raiskauksista ja 24 % lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Sunnuntaisuomalainen kertoo, että oikeusministeriön viime lokakuussa julkaiseman selvityksen mukaan erityisesti lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten käsittelyajat ovat hidastuneet merkittävästi.
Pisin käsittelyaika Rovaniemellä, lyhin Turussa
Pisin käsittelyaika oli Sunnuntaisuomalaisen mukaan Rovaniemen hovioikeuspiirin alueella, jossa käsittelyn keskimääräinen kesto oli 26,2 kuukautta.
Lyhin keskimääräinen käsittelyaika, 18,5 kuukautta, saavutettiin Turun hovioikeuspiirissä.
Noin puolet käytetystä ajasta kuluu poliisitutkintaan ja puolet jutun etenemiseen syyttäjältä tuomioon.
Työryhmä huolissaan
Oikeusministeriön työryhmä on Sunnuntaisuomalaisen mukaan huolissaan lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten selvittämisen hitaudesta.
Se esittää tutkimusta, jossa selvitettäisiin, mistä syystä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten käsittely ja esitutkinta ovat hidastuneet ja kestävät pitempään kuin muissa vastaavissa rikoksissa.
"Lapseen kohdistuvat seksuaalirikoset vaikeasti tutkittavia"
Pitkät tutkinta-ajat johtuvat sekä poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrän kasvusta että erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten selvittämisen vaikeudesta, arvioi poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta.
– Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat hyvin monitahoisia ja vaikeita tutkittavia, Heikkinen sanoo.
Osassa tapauksia asiaa monimutkaistaa se, että epäiltynä on lapsen vanhempi tai muu läheinen.
Lasten kuuleminen rikoksen uhrina vaatii myös erityisosaamista, josta on pulaa.
Erityisen hidasta ja monimutkaista tutkimisesta tulee, jos epäilty on ulkomaalainen, koska silloin epäillyt kuulemiset on toteutettava tulkin välityksellä.