Käräjätuomari selvitti: Näin uusi seksuaalirikoslaki näkyy tuomioissa

8:23img
Seksuaalirikoslaki uudistui lähes kaksi vuotta sitten – muuttuiko tuomioissa mikään?
Julkaistu 01.12.2024 20:01
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Vuoden 2023 alussa voimaan tullut uudistettu seksuaalirikoslainsäädäntö ei ole merkittävästi koventanut tuomioita. Käräjätuomari Antti Tapanila Pirkanmaan käräjäoikeudesta on analysoinut tuoreita käräjäoikeuden tuomioita ja hän kertoi havainnoistaan Rikospaikassa.

– Voisi sanoa, että (uudella lailla) on ollut vaikutusta, mutta ei ehkä niin laajalti kuin oli ajateltu. Lainsäätäjä on asettanut tälle uudistukselle kolme tavoitetta. Niistä ensimmäinen ja ehkä keskeisin tavoite oli se, että haluttiin muuttaa raiskausrikossääntely suostumusperusteiseksi, eli pois väkivaltaan tai sen uhkaan perustuvasta raiskaussääntelystä.

– Toinen tavoite oli, että haluttiin erotella lapsiin ja aikuisiin kohdistuvat seksuaalirikokset toisistaan. Kolmas tavoite oli pyrkimys koventaa rangaistusasteikkoja ja rangaistuskäytäntöä lapsiin kohdistuvista rikoksista.

Lue myös: Uusi seksuaalirikoslaki saattaa hankaloittaa syyttäjien työtä – "saattaa tulla aika suuria vaikeuksia"

Suostumus nyt keskiössä

Lähes kaksi vuotta voimassa ollut uudistus vahvisti jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Olennaisin ja tärkein muutos oli, että raiskauksen määritelmä perustuu suostumukseen. 

– Tämä muutos ja tavoite on laajentanut sitä kirjoa, mitä juttuja tulee viranomaisille ja missä rikosasioissa nostetaan syyte, jolloin asiaa käsitellään tuomioistuimessa. 

Lainuudistuksella eriytettiin lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset omiksi tunnusmerkistöikseen ja pyrittiin ankaroittamaan rangaistusasteikkoja etenkin lapsiin kohdistuvien tekojen osalta.

– Tämän tavoitteen osalta tuomioissa on näkynyt konkreettisesti se, minkälaisia rangaistusseuraamuksia tuomioistuimet ovat määränneet lapsiin kohdistuneista rikoksista. Niistä on käsittääkseni annettu kovempia tuomioita kuin aiemmin ja rangaistusasteikot ovat koventuneet, Tapanila sanoo.

Lue myös: Asiantuntija kritisoi uutta seksuaalirikoslakia – "Kaikkia raiskauksia ei ole edelleenkään säädetty raiskauksiksi"

Tallenteita tuodaan oikeuteen aiempaa enemmän

Tapanila pyysi tutkimusta tehdessään käräjäoikeuksista tuomioita seksuaalirikostapauksista, joiden tekoaika oli 1.1.2023 jälkeen. 

Tietoja hän pyysi Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Oulun, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuksista huhti-toukokuussa 2024. Hän tutki 26 tapausta.

– Raiskaustapauksia tarkastellessa jää vaikutelma, että lainmuutos ei ollut yhdessäkään tapauksessa ratkaisevaa syyksilukemisen kannalta. Fyysinen pakottaminen tai sukupuoliyhteyden kohdistaminen nukkuvaan olisi täyttänyt raiskauksen tunnusmerkistön jo aikaisemmin, hän kirjoittaa artikkelissaan.

Tapanilan kokemuksen mukaan oikeuden nähtäväksi tuodaan nykyään aiempaa enemmän myös kuvia ja videoita nähtäväksi. Ne voivat olla tärkeitä todisteita seksuaalirikoksesta.

– Ne ovat huomattavasti objektiivisempaa näyttöä kuin yksinomaan asianomistajan kertomuksen arvioiminen, hän sanoo.

Millaisia tallenteita, kuvia ja videoita seksuaalirikoksista tuodaan tuomioistuimiin? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös: Asikkalan taksitapon uhrin isä juttelee yhä päivittäin tyttärelleen – "Cristan henki on joka paikassa missä minä olen"

Tuoreimmat aiheesta

Rikospaikka