Aivojen kuntoa voi ylläpitää myös vanhemmalla iällä liikkumalla monipuolisesti ja tarjoamalla aivoille haasteita.
Aivojen hermoverkot rakentuvat jo nuorena, joten aivojen terveyttä kannattaa vaalia jo silloin. Aivoista on syytä pitää huolta myös iän karttuessa, sillä 65 ikävuoden jälkeen riski sairastua aivorappeumiin liittyviin muistisairauksiin tuplaantuu joka viides vuosi.
– Samat tekijät, jotka ovat sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä, ovat myös aivorappeumasairauksien ja aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöitä, neurologian erikoislääkäri Anne Koivisto kertoo.
– Korkea kolesteroli, korkea verenpaine, diabetes, lihavuus, runsas alkoholin ja päihteiden käyttö sekä tupakointi ovat kaikki aivorappeumasairauksien, aivoverenkiertohäiriöiden ja sydänsairauksien riskitekijöitä.
Huolehtimalla sydämen terveydestä huolehditaan myös aivojen terveydestä. Aivorappeumasairauksia ja aivoverenkiertohäiriöitä voidaan ehkäistä parhaiten, jos riskitekijöitä pyritään hoitamaan ajoissa, mieluiten jo keski-iässä.
Merkittävin aivorappeumasairauksien riskitekijä on ikääntyminen. Onneksi on useita keinoja, joilla aivojen terveyttä voi vaalia vanhemmallakin iällä.
Liikunnasta merkittävää hyötyä myös vanhemmalla iällä
Liikunnan vaikutuksista aivoille on saatu viimeaikaisissa tutkimuksissa erityisen positiivisia tuloksia.
– Säännöllinen liikunta tekee aivoille hyvää kaikessa iässä, mutta siitä on hyötyä myös vanhemmalla iällä, Koivisto sanoo.
Erityisen hyödyllistä on monipuolinen liikunta, joka käsittää sekä kuntoliikuntaa että lihaskuntoharjoitteita.
– Monet tekevät sanaristikoita ja sudokuja, jotka vaativat päättelykykyä. Nekin ovat aivojen kannalta hyviä asioita. Myös sosiaalinen kanssakäyminen on todella tärkeää aivojen hyvinvoinnin kannalta.
– Olisi hyvä kehittää itseään läpi elämän sellaisten harrastusten parissa, jotka vaativat uuden oppimista ja päättelykykyä – itsensä haastamista.
Sosiaaliset liikuntalajit, joissa yhdistyy fyysinen, älyllinen ja sosiaalinen aktiivisuus, ehkäisevät monipuolisesti muistisairauksia. Myös ohjattu ryhmäliikunta on todettu iäkkäille hyödylliseksi.
Monipuolinen ravinto on tärkeää
Koivisto arvelee, että ravitsemukselliset hoidot saattavat tulevaisuudessa olla osa muistisairauksien hoitoa. Aivojen terveyden kannalta on tärkeää nauttia mahdollisimman monipuolista ravintoa.
– Parasta aivoille on monipuolinen ravitsemus, joka sisältää riittävästi kaikkia tarvittavia vitamiineja, hivenaineita ja sopivia rasvoja. Ei mitään ihmedieettejä.
– Kalaa suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa, lisäksi riittävästi vihanneksia, mutta myös lihaa ja öljyjä pitäisi olla. Aivot ja hermosolut tarvitsevat hyviä rasvoja.
Pohja aivojen hyvinvoinnille luodaan jo nuorena
Nuorena kannattaa opiskella ja tehdä kaikkea aivoja haastavaa. Silloin hermoverkoista tulee tiiviimmät.
– Tiedetään, että se on suojaava tekijä, jos on nuorena ja nuorena aikuisena haastanut aivoja ja elämäntavat ovat olleet sellaiset, että on suojellut myös aivoja.
Liiallista alkoholinkäyttöä ja muiden päihteiden käyttöä kannattaa välttää etenkin nuorena aikuisena, kun aivojen hermoverkot ovat vielä muotoutumassa.
Lähteet: Käypä hoito, Käypä hoito, Terveyskirjasto, Potilaan lääkärilehti, Kansallinen muistiohjelma
Professori Miia Kivipelto kertoi Huomenta Suomessa THL:n läpimurtotutkimuksen tuloksista 12.3.2015
9:46