Suomalaisen Suzannin lapsi sai karmean ihoreaktion lomamatkalla – syynä lime ja auringonvalo: "Välttämättä kunnon pesukaan ei auta"

Tiedätkö, mitä on fytofotodermatiitti? 0:22
Tiedätkö, mitä on fytofotodermatiitti?

Limemehu aiheutti kivuliaan reaktion Suzannin 13-vuotiaan pojan ihossa. Nyt Suzann haluaa varoittaa muita matkalaisia samasta uhasta.

Suomalaisen Suzann Suomento-Conden perheen lomamatka Kolumbian Cartagenassa sai ikävän käänteen, kun limemehu aiheutti lääkärin hoitoa vaativan vamman Suzannin 13-vuotiaalle pojalle. Perhe oli tiistaina opastetulla retkellä rannalla, ja päivän ohjelmaan kuului myös ateria.

– Ruokailun yhteydessä tuli mehu, jonka mukana oli puolikas lime, ja se tuli puristaa mehun joukkoon. Se riitti, että poika sitä puristi ja mehua pääsi valumaan kädelle. Sitten poika on laittanut käden jalan päälle, mistä lime otti ihokontaktin jalkaan, Suzann, 40, kuvailee.

Illalla Suzann havaitsi lapsen ihon punottavan, mutta oletti tämän viettäneen liikaa aikaa auringossa. Keskiviikkoaamuna iholle oli kuitenkin noussut vesikelloja, jotka päivän aikana alkoivat laajeta.

Perhe päätti lähteä ensiapuun.

"Nyt oikeasti mennään uudestaan lääkäriin, ei tämä voi olla näin"

Lääkärikin kuitenkin piti rakkuloita auringon aiheuttamina ja selitti reaktiota sillä, että aurinkovoide oli levitetty iholle epätasaisesti. Poika sai hoidoksi lääkevoidetta, jota iholle levitettiin.

Suzannin mieltä diagnoosi kuitenkin vaivasi.

– Mietin sitä, ettei aurinko voi polttaa niin selkeärajaista ihoaluetta. Sellaista, että siihen muodostuisi selkeä läiskä, hän kuvaa.

Illalla Suzann huomasi, että myös hänen nuoremman lapsensa kämmeneen oli ilmestynyt vesikello.

– Seuraavana aamuna sanoin miehelleni, että nyt oikeasti mennään uudestaan lääkäriin, ei tämä voi olla näin. 

Iho-oireet aiheutti fytofotodermatiitti

Toisella lääkärikerralla diagnoosiksi varmistui fytofotodermatiitti. Se on joidenkin kasvien sisältämien kemikaalien ja auringon ultraviolettisäteilyn yhdessä aiheuttama reaktio, josta seuraa kivuliaita rakkuloita iholle.

Suomalaisistakin kasveista reaktiota voivat aiheuttaa esimerkiksi jättiläisukonputki, väinönputki, selleri ja mooseksenpalavapensas.

Reaktion syy ei ole allergia. Kun rikkoutunut kasvi koskettaa ihoa, siitä imeytyy ihoon psoraleeneja, kertoo Terveyskirjasto. Kun iho sitten altistuu auringolle, se alkaa punoittaa, ja iholle ilmaantuu päivien kuluessa rakkuloita. Hoitokeinoina toimivat hydrokortisonivoide ja kosteat kääreet. Myös Suzannin pojalle määrättiin kortisonivoidetta. Vesikelloja puhkottiin, koska ne kiristivät ja sattuivat.

– Minua harmitti, koska kun olimme matkaan lähteneet, otin kortisonirasvan mukaan. Mutta olimme ensin Bogotan läheisyydessä, ja rasva jäi sinne. Olisin laittanut sitä ehdottomasti heti iholle, Suzann harmittelee.

"Alkuun poika toki oli pettynyt, kun loma meni pilalle"

Fytofotodermatiitin aiheuttamat iho-oireet paranevat muutamassa viikossa, mutta ne jättävät jälkeensä iholle aiempaa tummemman pigmentin, jonka paraneminen voi viedä vuosia.

Myös Suzannin pojan käsi ja reisi ovat nyt tummemmat kuin ennen. Vesikelloja ei enää ole, mutta ihon palautumisesta ei vielä ole tietoa. 

Suzannin mukaan poika on kuitenkin säilyttänyt positiivisen mielialan. Poika on muun muassa iloinnut äidilleen, että voi reaktion hellitettyä kävellä kunnolla, eikä ihoon enää satu tai kiristä.

– Alkuun hän toki oli pettynyt, kun loma meni pilalle ja hän ei päässyt tekemään kaikkea, mitä olisi halunnut. Muuten hän on ollut äärettömän reipas. Hän käsitti sen, ettei tälle kukaan voinut mitään, se oli vahinko eikä sitä olisi voinut estää.

"Jos limeä menee käsille, välttämättä kunnon pesukaan ei auta"

Suzann haluaakin nyt varoittaa muita matkalaisia limen vaaroista ja kirjoitti aiheesta myös Facebookissa.

– Jos ja kun matkustaa ulkomaille, ja jos limeä menee käsille, välttämättä kunnon pesukaan ei auta, sillä mehu imeytyy ihoon, Suzann kuvailee.

Vaikka reaktiota ei olisi tullut Suomessa, se voi iskeä ulkomailla. Fytofotodermatiitti vaatii oikeanlaiset olosuhteet, kuten UV-säteilyä, syntyäkseen. Jo muutama minuutti keskipäivän kesäauringossa voi aiheuttaa reaktion.

Iho pitäisi suojata auringolta vaattein. Tärkeintä on välttää kosketusta kasveihin, jotka voivat aiheuttaa fytofotodermatiittia.

Lue myös:

    Uusimmat