Fytofotodermatiitti-reaktio syntyy tiettyjen kasvien nesteen ja auringon UV-säteilyn seurauksena.
Pahin riski margaritojen tai mojiton särppimisessä kesäpäivänä ei välttämättä olekaan seuraavan päivän krapula.
Vaaranpaikka piilee jo juomien valmistusvaiheessa, jos puristat niihin käsin limemehua tai askartelet limaviipaleesta koristeen drinkkiin, kirjoittaa New York Post. Limeä käsiteltyään ei nimittäin kannata suunnata suoraan aurinkoon.
TikTok-käyttäjä @theglutenfreetravelagent sai kokea limen ja auringon yhdistelmän kirjaimellisesti nahoissaan, valmistettuaan rannalla mojitoja.
Lue myös: Älä tee näitä amatöörivirheitä kesäfestareilla – katso pahimmat mokat ja parhaat vinkit!
Vakavia palovammoja limen leikkaamisesta
TikTok-käyttäjä latasi palveluun videon, jossa toteaa, ettei aurinkoon kannata mennä leikattuaan limeä.
– Minulla on nyt kakkos- ja kolmosasteen palovammoja ja rakkuloita käsissäni, Shana-niminen nainen kertoo videolla.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Muutamaa päivää myöhemmin Shana julkaisi uuden videon, jossa esitteli punaisia käsiään, joista iho oli paikoittain lähtenyt kuoriutumaan. Myös hänen vatsassaan oli "palojälkiä", kun mehua oli roiskunut myös sinne.
– En enää ikinä tee mojitoja ennen rannalle menoa, Shana toteaa videollaan.
Shana myös vakuttaa pesseensä kätensä vedellä ja saippualla limen leikkaamisen jälkeen, mutta siitä ei ollut apua.
Shanan TikTok-videoiden perusteella ihovaurioit syntyivät neljäs kesäkuuta, mutta vielä 17. kesäkuuta kuvatussa videossa, jäljet ovat selkeästi nähtävissä.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Naisen mukaan kyseessä on fytofotodermatiitti, joka on eräiden kasvien sisältämien kemikaalien (psoraleenien) ja ultraviolettisäteilyn yhdessä aiheuttama rakkulainen ihoreaktio.
Lue myös: Suosittu drinkki läikkyi jalalle – seurauksista toipuminen kesti kuukausia
Fytofotodermatiitti
Terveyskirjaston mukaan fytofotodermatiitti on myrkyllinen reaktio, joka voi tulla kaikille, jotka saavat psoraleeneja sisältävien kasvien nestettä iholleen ja altistuvat sitten auringonvalolle.
Auringonvalon kanssa reagoivia nesteitä sisältäviä kasveja Suomessa ovat esimerkiksi erilaiset putkikasvit, kuten jättiläisukonputki ja väinönputki, mooseksenpalavapensas ja tuoksuruuta. Lisäksi sitrukset, kuten lime ja sitruuna sekä selleri sisältävät tällaisia nesteitä.
Jos jokin näistä kasveista rikkoutuu tai esimerkiksi leikkaat limeä ja nestettä pääsee kosketuksiin ihon kanssa, siitä imeytyy vain parissa minuutissa psoraleeneja ihoon. Saman päivän aikana saatu aurinkoaltistus käynnistää reaktion, joka johtaa ihottumaan.
Hoidoksi riittää usein hydrokortisonivoide sekä kosteat kääreet. Ihoreaktion aiheuttajaa kannattaa luonnollisesti jatkossa varoa.
Lue myös: Johanna ei siedä ollenkaan aurinkoa, kivuliaat oireet laukeavat jopa varjossa: "Kyllä tämä rajoittaa elämää"
Katso myös: Nauti auringosta turvallisesti!
8:48
Lähteet: New York Post, Terveyskirjasto