Suomalaisetkin osasyyllisiä orankien ahdinkoon – luonto köyhtyy hurjaa vauhtia

Oranki, Indonesia, orangit
Palmuöljy yhdistää orankien kohtalon ja suomalaiset.Lehtikuva
Julkaistu 27.10.2016 18:54
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Lähes 60 prosenttia maailman selkärankaisista eläimistä on hävinnyt alle 50 vuodessa ihmisen toimien takia, kertoo ympäristöjärjestö WWF:n tänään julkaistu Living Planet -raportti.

Suurin syy selkärankaisten joukkokatoon on elinympäristöjen katoaminen, joka johtuu kulutuksen kasvusta. Yhä enemmän metsiä raivataan laitumiksi ja viljelymaaksi. Myös me suomalaiset olemme osasyyllisiä luonnonvarojen ylikulutukseen.

Indonesian sademetsät häviävät kiivasta tahtia palmuöljyplantaasien tieltä. Orankien elinalueet hupenevat ja laji on vaarassa hävitä lähitulevaisuudessa.

Suomalaisten ja orankien yhteys

Mutta mitä tekemistä lokakuun sateessa tarpovilla suomalaisilla on orankien kohtalon kanssa?

– Meille Suomeen tuodaan palmuöljyä Indonesiasta Borneosta ja se päätyy täällä elintarviketeollisuuden tuotantoon, muun muassa valmisruokiin, jäätelöön, kekseihin ja sipseihin. Sitä kautta meidän ruokalautasellamme voi olla pala neitseellistä sademetsää, jos sitä palmuöljyä ei ole tuotettu kestävällä tavalla, selittää WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Palmuöljy, Indonesia, öljypalmu

Indonesiassa poltetaan sademetsää palmuöljyplantaasien tieltä.

Palmuöljyn alkuperää voi kysyä

Jotta Indonesian sademetsät ja orangit säilyisivät, pitää varmistaa, että palmuöljy on kestävästi tuotettua ja sertifioitua. Silloin neitseellisiä sademetsiä ei ole kaadettu sen tuottamiseksi.

– Kun menemme kauppaan, niin kysymme kauppiaalta, mitä palmuöljyä teidän myymissänne tuotteissa on käytetty, neuvoo Rohweder.

Suomessa muun muassa Fazer ja S-ryhmä ovat sitoutuneet sertifioidun palmuöljyn käyttöön.

Kulutuksemme vaikuttaa kehitysmaissa

Palmuöljyn tuotanto on vain yksi esimerkki siitä, miten meidän kulutuksemme hävittää luontoa maapallon toisella puolella. Menetykset eivät ole pieniä. WWF:n raportin mukaan selkärankaisten eläinten määrä on vähentynyt lähes 60 prosentilla alle 50 vuodessa.

– Elinympäristöt katoavat ja häviävät sen vuoksi, että niissä tuotetaan niitä hyödykkeitä, joita me ihmiset tarvitsemme. Perimmäinen syy on meidän ahneus, toteaa Liisa Rohweder.

Kasvikset, kasvisruoka

Kasvisruuan suosiminen auttaa pienentämään ylikulutuksen vaikutuksia ympäristöön.

Suomalaiset tarvitsisivat kolme maapalloa

Tällä hetkellä ylikulutamme maapallon luonnonvaroja sellaista tahtia, että tarvitsisimme 1,6 maapalloa. Jos kaikki kuluttaisivat luonnonvaroja yhtä paljon kuin me suomalaiset, tarvitsisimme kolme maapalloa. Valtioiden ja yritysten lisäksi myös jokainen kuluttaja voi vaikuttaa asiaan omien valintojensa kautta.

– Syötäisiin merkittävästi vähemmän lihaa, vain 500 grammaa viikossa, mikä on myös terveyssuositusten mukaista. Syötäisiin enemmän kestävästi pyydettyä ja etenkin kotimaista kalaa ja enemmän myös vihanneksia. Lisäksi ruokahävikistä pitäisi päästä eroon. Me heitetään miljoona kiloa ruokaa roskiin päivässä, huomauttaa Rohweder.

Velaksi eläminen ei voi jatkua loputtomiin. Jos ylikalastus jatkuu, ennen pitkää kalakannat ehtyvät kokonaan. Jos metsiä hakataan nopeammin kuin ne uudistuvat, metsät häviävät.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa