Tuore väitöstutkimus vahvistaa aiempia tutkimustuloksia rukiin ja täysjyvän terveysvaikutuksista.
Juuri julkaistussa Laura Pirkolan väitöstutkimuksessa todettiin rukiilla ja ruisleivällä olevan yhteys suoliston hyvinvointiin ja alentuneeseen suolistosyövän riskiin, kertoo Leipätiedotus ry tiedotteessaan. Väitöstutkimus tehtiin Ruotsin maataloustieteellisessä yliopistossa, SLU:ssa, Uppsalassa.
Rukiin ja täysjyvän terveysvaikutukset nostettiin esiin myös Pro Ruis ry:n järjestämässä webinaarissa, jossa Pirkolan väitöstutkimuksen lisäksi Itä-Suomen yliopiston professori Marjukka Kolehmainen kertoi täysjyväviljojen hyödyistä.
Lue myös: THL selvitti suomalaisten täysjyvän saantia – "Noin 70 prosenttia aikuisista syö suositeltua vähemmän"
Suoliston terveydellä yhteys myös aivoihin
Laura Pirkolan väitöstutkimuksessa toteutettiin kolmen viikon interventio, jossa käytettiin runsaasti täysjyväruisleipää. Tämä lisäksi tutkitttiin lyhytketjuisen rasvahapon, butyraatin, tuotantoa
Leipätiedotuksen mukaan butyraatti vaikuttaa suolen seinämän läpäisevyyteen ja tätä kautta ehkäisee suolistosyöpää. Butyraattien yhteys suoliston terveyteen on todettu lukuisissa aiemmissakin tutkimuksissa.
– Kaiken kaikkiaan tulokset osoittavat, että täysjyvärukiilla voi olla butyraatin tuotantoa edistäviä vaikutuksia suoliston mikrobiston koostumuksesta riippuen, väitöstutkimuksessa todetaan.
THL:n vuonna 2022 tekemän tutkimuksen mukaan yli yhdeksän kymmenestä aikuisesta syö täysjyvävalmisteita, mutta suurin osa saa silti ravinnosta aivan liian vähän kuituja. Suomalaisten ruokavalion tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura, jotka kattavat noin 80 prosenttia täysjyvän saannista.
Lue myös: Suurin osa suolistosyöpään sairastuneista kärsii yhdestä näistä kolmesta oireesta
Väitöstutkimus perehtyi myös erilaisten viljakuitujen vaikutuksiin suoliston mikrobistossa. Tutkimus tarkasteli suoliston hyvinvoinnin yhteyttä aivoihin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
– Aivojen ja suoliston välillä on monimutkainen kahdensuuntainen yhteys; se, mitä tapahtuu suolistossa, saattaa vaikuttaa aivoihin – ja toisin päin. Tämän vuoksi suoliston hyvinvoinnista huolehtiminen on erityisen tärkeää, Leipätiedotus muistuttaa tiedotteessaan.
Lue myös: Saako leipää syödä, jos haluaa laihtua? Suomalaisasiantuntija varoittaa yleisestä vaalean leivän harhaluulosta: "Vaikutus on päinvastainen"
Täysjyväviljojen monipuoliset terveysvaikutukset
Itä-Suomen yliopiston Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen toi webinaarissa esiin täysjyväviljojen muita terveyshyötyjä.
Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan täysjyväruis ja -vehnä muun muassa vaikuttavat serotoniinin tuottoon suolessa. Suoliston mikrobeilla ja suolenseinämän toiminnalla on Kolehmaisen mukaan keskeinen rooli täysjyväviljan terveysvaikutusten välittämisessä.
Professori muistuttaa, täysjyväviljoja tulisi syödä monipuolisesti. Ruis sekä ohra muun muassa madaltavat veren insuliinitasoa.
Myös THL on aiemmin painottanut täysjyvän syönnin tärkeyttä.
– Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska ne turvaavat osaltaan kuidun saantia. Noin 70 prosenttia aikuisista syö kuitua suositeltua vähemmän. Täysjyväviljavalmisteista saa myös folaattia eli B9-vitamiinia, rautaa ja kasviproteiinia, kertoi erikoistutkija Niina Kaartinen THL:n tiedotteessa viime vuonna.
Lue myös: Syötkö paljon leipää? Ruotsalaistutkimuksen mukaan sillä voi olla merkittävä terveysvaikutus – ainakin tässä tapauksessa
Lue myös: Syötkö jo näin? Tutkijoiden mukaan aivojen ikääntymistä voi hidastaa tietyn ruokavalion avulla
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Leipätiedotus, THL, SLU