Tutkimus: Valkoisen riisin ja pastan haitat sydämelle samankaltaiset kuin roskaruoalla

10:00img
KATSO MYÖS: Tuore tutkimus kertoo uutta tietoa sydänkohtausten riskeistä.
Julkaistu 12.10.2022 07:13

Emmi Niiniaho

Jalostetut viljat ovat suuressa osassa monen ruokavaliota, vaikka niiden terveyshaitat ovat merkittäviä.

Miten täysjyväviljat ja jalostetut viljat eroavat?

Täysjyväviljaa ovat ehjät, jauhetut, rikotut tai litistetyt jyvät, joista on ensin kuorittu syötäväksi kelpaamattomat osat pois. Täysjyväviljassa jyvän rakenteellisia pääosia eli jauhoydintä, alkiota ja kuorikerroksia on samassa suhteessa kuin ehjässä jyvässä.

Jalostetuissa viljoissa, kuten valkoisessa riisissä ja vehnäjauhoissa jäljellä on enää jauhoydin ja näin ollen vain osa hyödyllisistä ravintoaineista.

Lähteet: Leipätiedotus, Wholegrainscouncil

Tuoreen tutkimuksen mukaan liiallinen jalostettujen viljatuotteiden syöminen on pitkällä aikavälillä yhtä haitallista sydämelle kuin vaikkapa karkkien syöminen, kirjoittaa Daily Mail.

Samankaltaisiin lopputulemiin on päästy myös aikaisemmissa tutkimuksissa.

Tutkimuksessa tarkkailtiin iranilaisten syömistottumuksia sekä terveyshistoriaa. Tutkimuksen perusteella riski sairastua ennenaikaisesti sepelvaltimotautiin on samankaltainen, jos syö liikaa jalostettuja viljoja kuin jos syö epäterveellisiä sokereita ja öljyjä sisältävää ruokaa.

Täysjyväviljojen syömisen taas havaittiin vähentävän riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.

Lue myös: Täysjyvä, kokojyvä vai monivilja? Näin erotat terveelliset tuotteet kaupassa

Miksi jalostetut jyvät ovat huonoksi terveydelle?

Tutkimus keskittyi noin 2500 ihmisen ryhmään, joista osalla oli normaalit valtimot ja osalla sepelvaltimotauti. Jokainen osallistuja vastasi kyselyyn, jossa määriteltiin, kuinka usein he söivät täysjyvä- ja jalostettuja viljatuotteita.

– On monia tekijöitä sille, miksi osa ihmisistä syö enemmän jalostettuja jyviä kuin täysjyviä. Merkittävimmät tekijät ovat talous ja tulot, työ, koulutus, kulttuuri sekä ikä, tutkimuksen johtava tutkija Mohammad Amin Khajavi Gaskarei toteaa.

Khajavi Gaskarein mukaan ruokavalio, joka sisältää runsaasti epäterveellisiä jalostettuja viljoja voidaan rinnastaa ruokavalioon, joka sisältää runsaasti epäterveellisiä sokereita ja öljyjä.

riisikulho

Valkoinen riisi kannattaisi vaihtaa täysjyvään.

Keho pilkkoo jalostetut viljat nopeasti, sillä niistä on poistettu suurin osa kuiduista. Tämä johtaa kohonneisiin verensokerin tasoihin juuri ruokailun jälkeen. Ajan myötä korkea verensokeri voi vahingoittaa verisuonia ja hermoja, jotka ohjaavat sydäntä ja aiheuttaa plakin muodostumista valtimoiden seiniin.

Terveyskirjaston mukaan plakki kasvaa ja pullistuu vuosien kuluessa, jolloin valtimon sisätila kapenee, eikä veri pääse virtaamaan valtimossa yhtä vapaana kuin normaalisti. Plakin pehmeä ja hauras yläpinta repeää usein, jolloin paikalle kertyvä verihyytymä voi ahtauttaa tai jopa tukkia valtimon nopeasti. 

Lue myös: THL selvitti suomalaisten täysjyvän saantia – "Noin 70 prosenttia aikuisista syö suositeltua vähemmän"

Mitä voi tehdä pienentääkseen sepelvaltimotaudin riskiä?

American College of Cardiologyn vuoden 2019 raportin mukaan sydän- ja verisuonitautien riskiä minimoiva ruokavalio sisältää vihanneksia, hedelmiä, palkokasveja, täysjyvää sekä kalaa.

– Kun yhä useammat tutkimukset osoittavat jalostettujen viljojen kulutuksen lisääntyvän maailmanlaajuisesti ja sen vaikutuksen yleiseen terveyteen, on tärkeää löytää tapoja rohkaista ja kouluttaa ihmisiä täysjyvän kulutuksen eduista, Khajavi Gaskarei toteaa.

Lue myös: Tällaisia ruokia tutkijat suosittelevat sepelvaltimotaudista kärsiville

Lue myös: Oireet, jotka voivat kertoa piilevästä sydänsairaudesta – älä ohita näitä merkkejä!

Katso myös: Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät

2:10img

Seuraavat tekijät altistavat tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille sekä keuhkosairauksille, joiden tiedetään myös lisäävän koronariskejä.

Lähteet: American College of Cardiology, Daily Mail, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto