Välimeren ruokavalio näyttää hidastavan aivojen ikääntymistä melkein yhdeksällä kuukaudella suhteessa kronologiseen ikääntymiseen, selvitti tuore tutkimus.
Israelin Negevin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka noudattavat Välimeren ruokavaliota, voivat hidastaa aivojen ikääntymisen merkkejä, joita ilmenee liikalihavuudessa, kertoo New York Post.
Välimeren ruokavaliolla tarkoitetaan ruokavaliota, joka sisältää paljon kasviksia, mereneläviä, täysjyvää ja oliiviöljyä, mutta vain vähän prosessoituja ruokia ja punaista lihaa.
Lue myös: Tutkijat löysivät apukeinon muistin parantamiseen – kaikki asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita
Erityisesti Italiassa, Ranskassa, Kreikassa, osassa Espanjaa sekä Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan rannikolla noudatettavassa ruokavaliossa korostuvat tuoretuotteet, vähärasvaiset proteiinit ja runsaasti antioksidanttia sisältävä oliiviöljy.
Tutkimuksessa selvisi, että Välimeren ruokavalio hidasti aivojen ikääntymistä suhteessa muuhun ikääntymiseen lähes yhdeksällä kuukaudella.
Välimeren ruokavalio johti painon putoamiseen ja aivojen ikääntymisen hidastumiseen
Tutkimukseen osallistui 102 ihmistä, joiden aivoille tehtiin kuvantamistutkimus ennen kuin he tekivät muutoksia elämäntapoihinsa.
1,5 vuoden aikana osallistujille annettiin ohjeeksi noudattaa yhtä kolmesta eri ruokavaliosta. Välimeren ruokavaliota, joka sisältää runsaasti pähkinöitä ja kalaa sekä kanaa punaisen lihan sijaan, Välimeren ruokavaliota, johon lisättiin muun muassa vihreää teetä tai ruokavaliota, joka noudatti yleisiä ravitsemussuosituksia.
Tutkijat seurasivat osallistujien veren biomarkkereita, rasvan kertymistä, painoindeksiä, maksan toimintaa, kolesterolitasoja ja painoa. Lisäksi tutkijat seurasivat muutoksia aivotoiminnassa läpi tutkimusjakson.
Lue myös: Tutkimuksen mukaan internetin käyttö voi madaltaa Alzheimerin riskiä iäkkäillä
Aivojen ikääntymisen hidastuminen Välimeren ruokavaliota noudattaneilla yhdistettiin alhaisempiin maksan rasvapitoisuuksiin ja parantuneisiin elimistön rasva-arvoihin. Yhden prosentin pudotus kehon painosta yhdistettiin 8,9 kuukautta "nuorempiin" aivoihin.
– Tutkimuksemme korostaa terveellisten elämäntapojen merkitystä aivoterveyden ylläpitämisessä. Terveellisiin elämäntapoihin kuuluu jalostettujen elintarvikkeiden, makeisten ja juomien kulutuksen vähentäminen, sanoo tutkimuksen johtava tutkija Gidon Levakov, Israelin Negevin Ben-Gurionin yliopiston neurotieteilijä tutkimuslausunnossaan.
Tutkimustuloksen luotettavuutta rajoittaa se, että valtaosa tutkimukseen osallistujista oli naisia, eivätkä tutkijat käyttäneet ruokavaliota noudattamatonta kontrolliryhmää tulosten vertailuun.
Lue myös: THL selvitti suomalaisten täysjyvän saantia – "Noin 70 prosenttia aikuisista syö suositeltua vähemmän"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: New York Post, eLife