Suomalaislääkäri varoittaa: Alkoholin nauttiminen pakkasella voi olla vakava terveysriski

Ihotautilääkäri kertoo, mitä iholle ei tulisi pakkasella tehdä 1:48
KATSO MYÖS VIDEO: Kannattaako ihoa suojata pakkaselta voiteilla? Voiko paleltuneena mennä saunaan? Ihotautilääkäri Carl Kyrklund kertoo, mitä paukkupakkasilla kannattaa ottaa huomioon.

Alkoholi ja pakkaskelit ovat katala yhdistelmä, jolla on yhteys jopa sydänongelmiin.

Sääennusteet lupaavat uuden vuoden juhlijoille kylmää kyytiä. Siksi niiden, joiden juhlamaljasta löytyy kuohuvaa tai muuta alkoholipitoista juomaa, kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta.

On maailmanlaajuinen ilmiö, että niissä maissa, joissa uutta vuotta juhlitaan talvikeleissä päivystykset täyttyvät ihmisistä, jotka ovat saaneet erilaisia haittoja alkoholin käyttöön ja kylmään säähän liittyen, kertoo päihdepalvelujen ylijohtaja, lääkäri Kaarlo Simojoki Mehiläisestä.

Alkoholi antaa vääränlaisen mielikuvan omasta lämpötilasta, mikä johtuu siitä, että se laajentaa ääreisverenkiertoa.

Tämän seurauksena esimerkiksi kädet voivat tuntua lämpimiltä, kun veri kiertää niissä enemmän, vaikka oikeasti verenkierron pitäisi olla keskittynyt pitämään sisäelimiä ja aivoja lämpiminä.

Pakkasen puremista sormista kylmettynyt veri kiertää edelleen muualle elimistöön, mikä jäähdyttää kehon kokonaislämpötilaa.

Ääreisverenkierron laajeneminen kuitenkin aiheuttaa harhan siitä, että pysymme lämpiminä, vaikka elimistö jäähtyy koko ajan lisää.

Pipo ja hanskat unohtuvat päihtyneenä herkemmin

Simojoki huomauttaa, että ääreisverenkierron lisäksi alkoholi vaikuttaa myös ihmisen arvostelukykyyn, mikä voi edelleen lisätä alkoholin käytön riskejä pakkasilla.

Humalassa lapaset ja pipot unohtuvat herkästi ja kun vielä alkoholi hämää meitä luulemaan, että elimistö on lämmin, saattavat jotkut jopa heittää takin pois. Huono pukeutuminen nopeuttaa sisäelinten kylmenemistä, mikä aiheuttaa ihmisille hypotermiaa lämpötilan laskiessa liian alhaiseksi.

Jos juhlaporukasta löytyy kuski tai muuten selvinpäin oleva seuralainen, olisi tämän hyvä toimia porukan paleltumavahtina ja muistuttaa lämpimästä pukeutumisesta.

Pakkanen ja alkoholi rasittavat elimistöä

Ehkä vähemmän tunnettu asia on, että pakkanen itsessään on rasitus elimistölle muun muassa siksi, että hengitämme kylmää ilmaa. Myös alkoholin nauttiminen aiheuttaa elimistölle rasitustilan, Simojoki huomauttaa.

Jos elimistön sisälämpötila pääsee laskemaan, kun ihminen on alkoholin vaikutuksen alaisena, kasvavat riskit erilaisille sydänkomplikaatioille.

Jos sattuu olemaan korkea verenpaine, taipumusta rytmihäiriöihin tai sydämen vajaatoimintaa, voi talvinen juominen johtaa päivystykseen.

Elimistön kyky lämmittää itseään heikkenee

Kun elimistöllemme tulee kylmä, alkavat lihaksemme värisemällä tuottamaan lämpöä, jotta sisälämpötila kasvaa.

Joidenkin tutkimustulosten mukaan näyttää siltä, että alkoholi heikentää lihasten kykyä lämmittää elimistöämme ja tämä sitten entisestään lisää kylmän haitallisuutta, Simojoki kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat