Olympiadraamaa: Suomalaispainija haastoi tuomariston – huima paljastus armenialaiskarjun voimista

Jonni Sarkkinen taipui armenialaiselle Malkhas Amoyanille pistein 0–8 Pariisin olympialaisten kreikkais-roomalaisen painin 77 kilon sarjan avauskierroksella tiistaina. Ratkaisuksi nousi yksi osittain kiistanalainen heittotilanne.

Ottelu kesti vain vajaat kaksi minuuttia. Väkivahvaksi nostajaksi tiedetty, turnauksen viidenneksi sijoitettu Amoyan nappasi Sarkkisen ilmaan ja heitti suomalaisen mattoon. 

– Olemme nähneet videoita, kun hän nostaa 130-kiloista jätkää kuin säkkiä. Hän on tosi vahva, valmentajaisä Pasi Sarkkinen taustoitti. 

Neljän pisteen suorituksen lisäksi Sarkkisen katsottiin tehneen virheen puolustustilanteessa, ja Amoyanille annettiin vielä kaksi pistettä lisää. Sarkkinen ei hyväksynyt tätä, vaan haastoi riketuomion.

– Mielestäni en tehnyt mitään väärää siinä puolustuksessa, mutta vissiin kädellä (estin)… en tiennyt, että niin ei saa tehdä, Sarkkinen kommentoi. 

Myös Pasi Sarkkinen kannatti haastamista. Kun haaste ei mennyt läpi, Amoyan sai vielä yhden lisäpisteen (8–0) ja ottelu oli ohi.  

– Ilmeisesti siinä katsottiin, että Jonni esti sääntöjenvastaisesti, kun hän painoi kaulasta (vastustajaa). Kasvot ovat sääntöjen mukaan kielletty alue. 

– Se oli sellainen tulkinta, heitosta tulleita neljää pistettä oikeana päätöksenä pitänyt Pasi Sarkkinen totesi. 

"En osannut yhtään arvata"

Sarkkisen lyhyeksi, mutta erittäin vahvaksi luonnehtiman Amoyanin heittosuunta nostossa yllätti koko suomalaisleirin. 

– En osannut yhtään arvata, että hän lähtee sinne päin.

–  Ei oikein ikinä porukka heitä tuohon suuntaan tuolleen. Siinä tilanteessa olisi pitänyt olla paremmin kartalla, Jonni Sarkkinen totesi. 

Pasi Sarkkisen mukaan Amoyanista oli katsottu kymmeniä otteluvideoita. 

–  Hän ei ole koskaan tuohon suuntaan sitä heittoratkaisua tehnyt. Hän yllätti sillä. 

Pystypainissa Sarkkinen ei tuntenut olleensa alakynnessä. 

– Yhteen tilanteeseen se kaatui.

– Aika mitäänsanomaton matsi, pettynyt suomalainen sanoi. 

Sarkkisella on kuitenkin mahdollisuus vielä jatkaa turnaustaan keräilyerissä keskiviikkoaamuna, jos Amoyan voittaa vielä puolivälieränsä ja semifinaalinsa tiistaina. Molemmat Sarkkiset olivat vahvasti sitä mieltä, että armenialaisen finaalipaikka on lähellä. 

–  Luulen, että hän ja Japanin Nao Kusaka, joka on ykkössijoitettu, ratkovat sen finaalipaikan semifinaalissa. Kyllä tätä armenialaista pidän ennakkosuosikkina, vaikka Kusaka on rankingissa edellä, Pasi Sarkkinen analysoi. 

– Ihan täydet mahdollisuudet. Kannattaa jatkaa valmistautumista, valmentajaisä ohjeisti. 

Lue myös:

    Uusimmat