Gazan palestiinalaisalueilla puhjenneiden yhteenottojen uhrimäärä on noin 30, kertovat palestiinalaisten terveysviranomaiset. Haavoittuneita on yli 200. Palestiinalaisten militanttien ja Israelin välinen konflikti jatkuu nyt kolmatta päivää.
Kuolleiden joukossa on kuusi lasta. Israel kiistää tehneensä uusia iskuja alueelle, jolla lapset saivat surmansa. Israelin mukaan uhrit kuolivat, kun palestiinalaisten äärijärjestön raketin laukaisu epäonnistui ja se putosi Gazan puolelle Jabalian alueella.
Israel on ilmoittanut kohdistaneensa hyökkäyksensä Gazaan Islamilainen jihad -ryhmää vastaan.
Lähi-idän tutkijan, Helsingin yliopiston professorin Hannu Juusolan mukaan "Israelin provosoimaton hyökkäys kertoo paljon siitä, kuinka vähän painetta se kokee lännestä".
– Tällä kertaa Israel ei edes pyrkinyt esittämään, että sen hyökkäys oli vastaus palestiinalaisten iskuun, vaan on puhunut "ennaltaehkäisevästä iskusta", Juusola kirjoittaa Twitterissä.
– Termi näyttää menneen hyvin läpi länsimaisten lehtien jutuissa, Juusola jatkaa.
Juusola pohtii, että kyse voi olla puhtaasti poliittisista "vaalitavoitteista". Israelin pääministeriltä Yair Lapidilta kun puuttuvat sotilaalliset näytöt, Juusola toteaa.
- Katso jutun alussa olevalta videolta, kuinka piispa Laajasalo ja Amnestyn Johansson ottivat yhteen Israelin tominnasta 14. kesäkuuta.
Hamas muuttumassa "Israelin alihankkijaksi"
Islamilainen jihad puolestaan kertoi ampuneensa raketteja Jerusalemia kohti Gazan kaistalta sunnuntaina.
Islamistiryhmän sotilaallinen siipi, al-Quds-prikaati, ilmoitti laukaisseensa raketteja Jerusalemiin.
Yksi vakiintunut osapuoli on kuitenkin loistanut hiljaisuudellaan, nimittäin Hamas.
– Se on ilman muuta suurin muutos. Se on osa kehitystä, jossa Hamas on muuttumassa vastarintajärjestöstä Israelin alihankkijaksi palestiinalaishallinnon tapaan, Juusola katsoo.
– Israel toivoo Hamasin pitävän "järjestystä" Gazan reservaatissa. Vastineeksi Israel sallii esimerkiksi pienen määrän gazalaisia tulla töihin Israeliin eikä kohdista iskuja Hamasin johtajiin, Juusola jatkaa.
Lue myös: Uhriluku kasvaa Gazan raivokkaiden yhteenottojen keskellä – Israel kiistää uudet iskut alueelle
Juusolan mukaan tämänkaltaisella strategialla on hyvin pitkä historia Israelin politiikassa aina 1950-luvulta lähtien.
– Mitä kauemmin konflikti jatkuu, sitä vaikeampi Hamasin on pysyä sivussa, minkä Israel tietää hyvin. Islamilaisen jihadin sotilaallinen johto on kärsinyt pahasti, mikä vaikeuttaa sen "kurissapitoa" myös pitkän päälle, Juusola muistuttaa.
– Poliittisesti Hamas on vaikeassa paikassa.
"Onko olemassa jokin raja?"
Israelin armeijan operatiivisen osaston päällikkö Oded Basiok sanoi AFP:lle lähetetyssä lausunnossa, että koko "Islamilaisen jihadin sotilassiiven ylin johto Gazassa on eliminoitu".
– On hyvä pohtia sitä, onko olemassa jokin raja näille Gazan toistuville hyökkäyksille, jonka jälkeen kansainvälinen yhteisö ryhtyy tekemään jotain. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei sellaista ole, Helsingin yliopiston professori Juusola kirjoittaa.
Israelin pääministeri Lapid ilmoitti sunnuntaina, että maan sotilasoperaatio jatkuu "niin pitkään kuin on tarpeen". Aiemmin viikonloppuna Israelin taholta arvioitiin, että sen iskut Gazaan voisivat kestää yhteensä viikon ajan.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.