Suomalaisten kiinnostus EU-virkoihin lopahti – pitkä ja työläs valintaprosessi syö hakijoita

9:02img
EU-virat eivät tunnu kiinnostavan suomalaisia
Julkaistu 11.04.2023 13:54
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Kiinnostus EU-virkoihin on hiipunut niin Suomessa kuin monissa muissakin jäsenmaissa. Yhtenä syynä tähän pidetään hakujen byrokraattisuutta ja hitautta.

Euroopan unionissa työskentelee noin 40 000 virkamiestä kaikista 27 jäsenmaasta. Kiinnostus virkoihin näyttää kuitenkin vähentyneen. 

– EU-instituutiot, niin kuin monet muutkin työnantajat, on havahtunut siihen, että ei olekaan enää päättymätöntä virtaa hakijoita, vaan pitää myöskin olla houkutteleva työnantaja, että hakijoita riittää, EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSO:n johtaja Minna Vuorio sanoo.

Hidas ja monimutkainen valintaprosessi syö houkuttavuutta. Pelkästään hakijaksi pääsy edellyttää EU:n virkakoneistossa tiukan valintaseulan läpäisemistä. Jopa 98 prosenttia hakijoista karsiutuu jo tässä vaiheessa.

Virkamieshauissa läpi päässeet ovat kahden vuoden ajan kandidaatteina avautuviin virkoihin, ja hakijaksi selviytyneen on osoitettava vielä uudelleen aktiivisuutta virkojen lopulta avautuessa hakuun. Sekään ei vielä takaa virkaa.

Tiukka seula

Suomalaisia tuli EU-virkoihin paljon vuonna 1995 Suomen liityttyä EU:hun. He ovat nyt hiljalleen eläköitymässä. Viimeisten viiden vuoden aikana hakijoita on ollut enää 1 500, joista 32 on päässyt kandidaateiksi ja 16 tullut valituiksi virkaan.

Vuorion tehtävänä on uudistaa virkojen hakujärjestelmää.

– Että saataisiin (haku)kilpailut nopeammiksi, yksinkertaisemmiksi ja moderneimmiksi. Pitkät ja monimutkaiset prosessit ovat ensimmäinen asia, joka tulee esille kandidaattikyselyissä ja yliopistoilla opiskelijoille puhuessa. On hankalaa roikkua toista vuotta jossain prosessissa tietämättä, mitä seuraavaksi tapahtuu, Vuorio sanoo.

Vaikka valintaprosessia uudistetaan ja asiantuntijatehtävissä seula on jo nyt virkamiestehtäviä nopeampi, hakijoilla on tulevaisuudessakin edessään tiukka seula. Siihen kuuluu alasta riippuen kognitiivisia testejä, monivalintakysymyksiä, EU-tuntemusta, digitaalisia taitoja ja kirjallinen testi.

Vuorio kannustaa suomalaisia hakemaan EU-virkoihin haun työläydestä huolimatta.

– Todellakin aika nuorikin virkamies pääsee hyvinkin mielenkiintoisiin ja ajankohtaisiin tehtäviin. Sellaisiin, joilla on oikeasti merkitystä siihen, miten EU ajaa politiikkaa eteenpäin, Vuorio sanoo.

Lue myös: Tekoälyä hyödynnetään nyt työhakemusten kirjoittamiseen – asiantuntijat listaavat hyödyt ja haitat

Lue myös: Nyt haetaan kesätöitä: Näin asiantuntijat ohjeistavat nuoria työnhakuun

Tuoreimmat aiheesta

EU