Suomalaisten luottamus ulkopolitiikan hoitamiseen on heikentynyt uudessa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan teettämässä tutkimuksessa. Ulkopolitiikka pitää hyvin hoidettuna 67 prosenttia vastaajista, kun viime vuonna osuus oli lähes 80 prosenttia.
Nuorilla pudotus oli vielä suurempi, yli 25 prosenttiyksikköä. Puoluetaustansa ilmoittaneista vastaajista vasemmistoliiton kannattajat olivat penseimpiä ulkopolitiikan hoitoon.
Tutkimukseen vastasi yli 1 100 suomalaista.
Esimerkiksi perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajia on voinut eri näkökulmista harmittaa se, miten Suomi on suhtautunut vähemmistöihin tai Israeliin ja Gazan tilanteeseen.
– Puolueessa koetaan, että Suomen ulkopolitiikan linja ei ole ollut tarpeeksi tiukka suhteessa Gazan järkyttävään tilanteeseen, kansanmurhaan, ja olisi vaadittava tiukempia pakotteita.
– Huomasin myös, että tutkimuksen kysely oli tehty aikana, jolloin puhuttiin paljon ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) linjauksesta ukrainalaisia vähemmistöjä kohtaan, kertoo vasemmistoliiton ulkoasiainvaliokunnan jäsen Veronika Honkasalo.
Keskustelua on käyty myös paljon siitä, miten Suomi on äänestänyt YK:ssa Israelia koskevissa päätöslauselmissa.
– Tämä (tutkimustulos) saattaa liittyä YK:n toimintaan. YK sai tutkimuksessa mittaushistorian alhaisimman lukeman. Kun miettii näitä kysymyksiä ja muuttujia, mitä tässä nyt on ympäri maailmaa ja vaikka Lähi-idässä tapahtunut viime aikoina, niin on ymmärrettävää, että joistakin yksityiskohdista saattaa tulla tämän näköisiä tuloksia, pohtii puolestaan Perussuomalaisten ulkoasiainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila.
Kokoomuksella värisuora
Kokoomuksella on tällä hetkellä ulkopolitiikan värisuora eli kaikki alan tärkeimmät ministerisalkut ja myös tasavallan presidentti on kokoomustaustainen.
Kokoomuksessa nähdäänkin tuloksissa ennemmin se, miten suomalaiset ovat tyytyväisiä erityisesti Nato- ja Ukraina -politiikkaan.
– Edelleen lähes seitsemän kymmenestä pitää ulko- ja turvallispolitiikan hoitoa hyvänä. Kuitenkin näistä Suomen ulkopolitiikan perusasioista eli siitä, miten Suomi ja suomalaiset pidetään turvassa, niin näkisin, että näille ratkaisuille on vahva tuki.
– Se mistä on keskusteltu, liittyy esimerkiksi Lähi-idän monimutkaiseen tilanteeseen, pitkään jatkuneeseen konfliktiin, toteaa ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Sofia Vikman (kok.).
Ulkoasiainvaliokunta sopi tänään yksimielisesti mietinnöstä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekoon, joka määrittää ulkopolitiikan suunnan.
Selontekoa käsitellään eduskunnan täysistunnossa ensi viikolla.
– Olen todella tyytyväinen mietintöön ja siihen, että saimme kaikkien puolueiden kanssa sen yksimielisesti aikaan hyvässä hengessä keskustelemalla, Vikman sanoo.