Ministeri Tavio ei pyörrä päätöstään Ukraina-liittoumasta: "Hallitusohjelman mukainen"

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) pitää edelleen hallitusohjelman mukaisena päätöstään, jonka myötä Suomi ei liittynyt Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittoumaan.

Ville Tavion kesäkuisesta ratkaisusta on keskusteltu julkisuudessa viikon ajan. 

Esimerkiksi pääministeri Petteri Orpo (kok.) on sanonut, että olisi ollut hallituksen linjan mukaista liittyä mukaan. 

MTV Uutisten mukaan liittymättä jättämisen syy oli, että liittouma olisi käsitellyt myös seksuaalivähemmistöjä.

Tavio kommentoi asiaa toimittajille eduskunnassa tänään perjantaina palattuaan YK-kokouksesta New Yorkista. Hän ei vastannut suoraan toimittajien kysymyksiin siitä, voidaanko päätös vielä perua niin, että Suomi liittyisikin liittoumaan.

– No ministeri tietysti tekee myös niin, miten hallituksessa päätetään. Olen kuitenkin sanonut, että tämä päätös on hallitusohjelman mukainen ja ihan mielestäni perusteltu päätös.

Tavio perusteli sanojaan toteamalla, että kehityspolitiikan painopisteeksi on hallitusohjelmassa määritelty naiset ja tytöt, koulutus ja ilmasto.

Tavio ihmettelee opposition puheita

Oppositiopuolue SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ovat kertoneet esittävänsä Taviolle epäluottamusta.

– Oppositio ei ole sinänsä kertonut minulle, että millaisia sateenkaarihankkeita he haluaisivat sinne Ukrainaan, Tavio kommentoi asiaa.

Ministeri sanoo pitävänsä tärkeimpänä, että Ukrainaan annetaan aseapua ja tuetaan kotirintamalla heikoimmassa asemassa olevia naisia, lapsia, vanhuksia ja vammaisia.

  – En ole täysin ottanut kiinni siitä, että mitä tämä sateenkaarituki on, mitä oppositio sinne nyt sitten peräänkuuluttaa. Meidän ulkopolitiikkamme on aina ihmisoikeusperusteista ja me huomioimme hyvin läpileikkaavasti heikommassa asemassa olevien oikeudet.

Tavion mielestä opposition ei pitäisi tehdä sisäpolitiikkaa "ulkopolitiikan varjolla", varsinkaan Ukraina-kysymyksessä.

– Onhan se hyvä, että ei klikkiotsikoiden perässä niin sanotusti juostaisi ulkopolitiikassa. Eli otetaan maltilla vaan, kuten presidenttikin totesi.

Tavio sanoi huomanneensa, että "välillä aika pienistäkin asioista tehdään iso asia, kun niillä tehdään oppositiopolitiikkaa".

Tapausta on tiettävästi määrä käsitellä tp-utvassa eli tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteisessä kokouksessa. Tavio ei kertonut, milloin tp-utvan on määrä kokoontua seuraavan kerran.

Oppositio vaati päätöksen pyörtämistä

Eduskunnan täysistunnossakin keskustelu keskittyi Tavion toimintaan, kun käsittelyssä oli hallituksen talousarvioesityksen ulkoministeriön hallinnonala. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ei ollut paikalla.

Opposition kansanedustajat arvostelivat Taviota ja kysyivät, olisiko päätöstä mahdollista pyörtää.

–  Tällaisina aikoina on erityisen tärkeää, että Suomen ulkopoliittinen johto, hallitus, toimii yhdenmukaisesti noudattaen Suomen ulkopoliittista linjaa ja että se signaali on myös ulospäin yhtenäinen, sanoi esimerkiksi Veronika Honkasalo (vas.)

– Venäjällä on valitettavasti osattu ottaa kaikki ilo irti kyseisestä päätöksestä, sanoi puolestaan Elisa Gebhard (sd.)

Ministeri Tavio vastasi eduskunnalle samaan tapaan kuin toimittajille hetkeä aiemmin.

Tavio sai tukea omiltaan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kutsui keskustelussa opposition puheita epäisänmaallisiksi.

– Kaikki tuki ministeri Taviolle työssään, myöskin tätä asiatonta ja suorastaan epäisänmaallista hyökkäystä vastaan, joka täällä on tällä hetkellä käynnissä, Mäkelä sanoi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman piti syytöstä törkeänä, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) sanoi järkyttyneensä syytöksestä ja Jouni Ovaska (kesk.) vaati Mäkelää pyytämään anteeksi oppositiolta.

Lue myös:

    Uusimmat