Suomalaistutkija Britannian ennenaikaisista vaaleista: Kyse melkoisesta sisäpoliittisesta veivauksesta

2:34img
Julkaistu 18.04.2017 19:22

MTV UUTISET - STT

Skotlannin Glasgow'ssa asuva Turun yliopiston erikoistutkija Mari K. Niemi sanoo yllättyneensä pääministeri Theresa Mayn ilmoituksesta toukokuussa pidettävistä parlamenttivaaleista. 

– Myös sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat hämmentyneitä ja ihmettelevät, mitä tapahtuu. 

Aiemmin May on korostanut, ettei uusille vaaleille ole tarvetta ennen vuotta 2020, koska lisää epävakautta ei kaivata. 

Niemi näkee vaali-ilmoituksen takana sekä sisä- että ulkopoliittisia syitä sekä halun lähettää viestiä EU:lle. 

– Todella kiinnostavaa tässä on, mitä työväenpuolueelle tapahtuu. Jeremy Corbinin johtama työväenpuolue on aivan sekaisin. Kuvaavaa on, että Corbyniä kannattaa pääministeriksi vain 14 prosenttia briteistä, Mayta puolet. Kuullessani ensi kerran vaaleista ajattelin, että May yrittää saada vahvemman mandaatin brexit-pöytiin itselleen ja puolueelleen. 

Tilanne työväenpuolueen kannalta on Niemen mukaan melko traaginen, koska puolueessa on meneillään sisäinen valtakamppailu. Niinpä työväenpuolueen oppositiopolitiikasta on tullut hajanaista ja hampaatonta. 

– Kyse on siis aikamoisesta sisäpoliittisesta veivauksesta, eli kun toinen puolue on ihan hajallaan, niin vedetään tähän uudet vaalit mandaatin vahvistumisen ja kirkastumisen sekä vahvemman liikkumavaran takia, Niemi pohtii. 

Jos vaalien tulos on myönteinen Maylle, se parantaisi myös hänen neuvotteluasemaansa brexit-neuvotteluissa EU:n kanssa. 

– Eli lihaksia tässä haetaan, Niemi kuvaa. 

Itsenäisyyttä halajava Skotlanti 

Toukokuun vaalit ovat Niemen mukaan uhkapeliä kuitenkin Skotlannin kanssa, vaikka mielipidetiedustelujen mukaan suurin osa skoteista ei halua hetimmiten uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä. 

– Mutta samaan aikaan itsenäisyyden kannatus sinänsä on kasvanut. Ihmiset ovat vähän väsyneitä vaaleihin. Vuoden 2014 kansanäänestys oli rankka Skotlannille, koska se jakoi ihmisiä niin paljon. Raskas oli monella tapaa myös brexit-äänestys viime vuonna. 

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on viime aikoinakin puhunut painokkaasti Skotlannin itsenäisyyden puolesta. Niinpä tulossa olevia toukokuun parlamenttivaaleja tulkitaankin Niemen mukaan monella eri tavalla. 

– Jo nyt on ajatus siitä, millaisia merkityksiä siihen laitetaan. Että mistä tässä nyt äänestetään. 

Niemi muistuttaa, että Skotlanti haluaa olla osa EU:ta.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit