Helena menetti ainoan lapsensa huumeille – "Äitinä miettii, miksi en tehnyt vielä enemmän"

Helena Tommola menetti ainoan lapsensa huumeille, vaikka ongelmiin tartuttiin jo varhain.

Viisi ja puoli vuotta sitten Helena Tommolan ovikello soi myöhään illalla. Oven takana seisoivat poliisit. Toimitettavaan heillä oli viesti, jota kukaan vanhempi ei halua kuulla. Helenan tytär oli kuollut vain 21-vuotiaana.

– Ensimmäinen reaktioni oli, että ai nyt se tapahtui, MTV:n Uutisaamussa vieraillut Helena kertoi.

Nuoresta iästään huolimatta Elisan polku varhaiseen hautaan oli ollut pitkä.

Katso yllä olevalta videolta Helenan haastattelu.

Huumeiden käyttöä oli vaikea huomata

Elisan oireilu alkoi yläkoulun alussa. Iloinen, luova ja suosittu tyttö muuttui masentuneeksi eikä jaksanut nousta kouluun. Hän pääsi melko nopeasti lasten ja nuorten psykiatrian puolelle, jossa oireilun syyksi todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Hoidot ja lääkkeet aloitettiin, mutta Elisa päätti alkaa lääkitä myös itse itseään.

– Nuori murrosikäinen ei malta välttämättä odottaa, kun lääkkeet eivät heti vaikuta, ja tähän ahdistukseen ja huonoon oloon hän lähti hakemaan apua näistä piireistä, Helena sanoo.

Vaikka Elisalla oli koulussa paljon kavereita, ei sydänystävää ollut tieteestä ja taiteesta kiinnostuneelle nuorelle löytynyt. Lopulta omat piirit löytyivät huumeporukoista.

Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö? Juttu jatkuu videon alla.

Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö? 30 sekunnin tietoisku 0:30
Näin kaksisuuntainen mielialahäiriö oireilee.

Avoimista ja lämpimistä väleistä huolimatta äiti ei nähnyt merkkejä tyttärensä huumeiden käytöstä – päihdeongelmaiset ovat hyviä salaamaan asioita. Pukeutumistyyli hieman muuttui, mutta vaihtaahan moni seiskaluokkalainen tyyliään muutenkin.

15-vuotiaana Elisa karkasi kotoa. Helena etsi lastaan kolmen viikon ajan 13 tuntia päivässä. Raastavan ja epätoivoisen ajanjakson jälkeen Elisa löytyi vihdoin, kun hänet napattiin kiinni myymälävarkauden yhteydessä. Tyttö oli kuihtunut puoleen entisestä. Alle 40-kiloisesta kehosta löytyi lähes kaikkia mahdollisia huumeita.

– Elimistössä oli enimmäkseen heroiinia, Helena sanoo.

Shokeeraava näky ja tieto pysäytti. Tilanne kuitenkin jatkoi vierimistä huonompaan suuntaan.

Hoito ei tehonnut

Psykiatrisella osastolla Elisa yritti itsemurhaa. Pian espoolainen nuori sijoitettiin Itä-Suomessa sijaitsevaan nuorisokotiin kauas kotiseudulta. Se saattoi olla yksi Helenan elämän huonoimpia päätöksiä.

Kulttuuri ja toimintatavat erosivat totutusta, mutta jotain vanhaakin laitoksesta löytyi.

– Elisa kertoi, että siellä on paljon tuttuja Helsingistä samoista piireistä.

Tyttö vieroitettiin huumeista, kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoa jatkettiin. Samalla Elisa suunnitteli karkaamista vanhojen kavereiden kanssa. Kun äiti ei suostunut ottamaan häntä mukaansa, päätti Elisa lähteä "hatkaan" ystäviensä tavoin. Hän hyppäsi junaan ja suuntasi Helsinkiin.

Karattuaan Elisa soitti äidille ja kertoi, ettei enää aio mennä takaisin nuorisokotiin.

Huumeet veivät varhaiseen hautaan

Täysi-ikäistyttyään Elisalla meni jonkin aikaa paremmin. Hän rakastui, meni naimisiin ja alkoi suunnitella opiskeluja. Tulinen rakkaus kuitenkin sammui alle vuodessa. Kahden päihdeongelmaisen suhdetta ei helpottanut Elisan kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Nuori nainen alkoi käyttää jälleen aineita. Iloisuus ja reippaus karisivat, apua ei enää löytynyt. Elämä oli taistelua päivästä toiseen.

Pääsiäisenä 2017 Elisa löydettiin kotoaan kuolleena.

Vaikka Helena oli osannut varautua tyttärensä kohtaloon, iski tuska kovaa. Ainoan lapsensa menettänyt äiti ulvoi eläimellisesti menetystään. Hän on työstänyt suruaan Irti Huumeista ry:n avulla, mutta kaikki haavat eivät parane.

– Onhan se jättänyt tietynlaisen epäonnistumisen tunteen äitinä, Helena sanoo.

– Vaikka kuka sanoo, että olet tehnyt parhaasi, siitä huolimatta sitä äitinä miettii, miksi en tehnyt vielä enemmän.

Loppupeleissä Elisa ei kuitenkaan halunnut mennä löytyneisiin hoitopaikkoihin. Huumeet veivät vahvemmin.

Lue myös:

    Uusimmat