Suomalaisurheilijan manageri-isä lupaa varmaa olympiamitalia ja vaatii liitolta toimia – "Kyllä se nainen jotain tietää"

Olympiadebytantti Pihla Kaivo-ojan suurin tuki on oma isä: "Ei voi sanoin kuvailla" 0:52
Olympiadebytantti Pihla Kaivo-ojan suurin tuki on oma isä: "Ei voi sanoin kuvailla."

Nyrkkeily on Suomessa laji, jonka huipuillekaan ei putoa helppoa rahaa. Olympiaottelija Pihla Kaivo-oja on saanut mahdollisuuden menestyä isänsä Juha Kaivo-ojan periksiantamattomuuden seurauksena. 

Juha Kaivo-oja saapui Pariisiin perjantaina. Sunnuntaina edessä on jännittävät hetket, kun hänen 21-vuotias tyttärensä Pihla kohtaa zambialaisen Margret Tembon 50 kilon sarjan avausottelussa. Kyseessä on Kaivo-ojan olympiadebyytti.

Kaivo-oja lähtee otteluun suosikkina, eikä suomalaisen pitkälle eteneminenkään turnauksessa ole poissuljettua. 

– Tämä ei ole ollut edes mikään tavoite missään kohtaa, vaan katseet ovat olleet koko ajan tuonne Losiin, Juha Kaivo-oja linjaa MTV Urheilun haastattelussa viitaten vuoden 2028 kesäkisoihin Los Angelesissa. 

– Kun näen läheltä, kuinka paljon hän on siihen hommia tehnyt, niin olen kyllä tosi ylpeä ja iloinen. Luottavaisin mielin mennään.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Ylpeä isä toimii myös Kaivo-ojan managerina. Suomalaisottelija saa yhteensä noin 13 000 euroa tukea nyrkkeilyyn ja elämiseen Nyrkkeilyliitolta ja Olympiakomitealta. 

– Tämän kauden budjetti menee varmaan lähelle 30 000–40 000 euroa. Se muu tulee sitten muualta. Se tulee pienistä puroista eri yrityksiltä, joita on onneksi saatu mukaan ja jotka ovat pysyneet mukana. Ilman sitä ei olisi mitään mahdollisuutta, manageri-isä selvittää.

– Pihlalla on ollut alusta asti selkeää, että hän haluaa olla maailman paras ja kovin. Hän tekee sen eteen hommia. Olen vain yrittänyt mahdollistaa sen.

Jutun pääkuvana olevalla videolla Pihla Kaivo-oja kuvailee isältään saamansa tuen merkitystä. 

Menestysvalmentajalla "kysyntää muuallakin"

Tyttären uran mahdollistaminen on vaatinut niin sanottua kyynärpäätaktiikkaa, sillä Juha Kaivo-oja muistaa saaneensa vain yhden merkittävän kumppanin suoraan medianäkyvyyden avulla.  

– Muuten ne ovat hakemalla haettuja, kaivettuja ja käytetty ihmisiä hyväksi, että päästään puhumaan ihmisten kanssa, manageri naurahtaa. 

– Tämä on pieni laji, joka ei näy juuri missään, niin eivät ihmiset soittele, että "me haluamme lähteä tukemaan". Jos laitan sähköpostia sataan firmaan, että "tällainen kaveri olisi", niin ei kukaan vastaa. 

Toinen voimatekijä Pihla Kaivo-ojan uralla on ollut valmentaja Maarit Teuronen. Hän on tuttu nimi Mira Potkosen kahden olympiapronssin ja muiden arvokisamitalien takaa. 

Juha Kaivo-oja kehuu, että Teurosen avulla Pihla on saanut harjoitella huippuolosuhteissa ja otella paljon ulkomailla tasokkaita ottelijoita vastaan. 

– Pihla on koko ajan jossain menossa. Siellä pitää olla, jos haluaa pärjätä, isä linjaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Olympianäkyvyyden toivotaan avaavan rahahanoja hieman lisää. 

– Ensisijainen tavoite olisi, että saisimme tämän myötä Pihlalle ja Maaritille työrauhan sinne 2028 kisoihin. Tällä hetkellä Maarit käy omissa töissä ja tekee seuran palkkaamana tätä. Ei se niin pitäisi olla.

Kaivo-ojat ovat murehtineet sitä, miten he saavat Teurosen pysymään juuri heidän valmentajanaan.   

– Maarit on aika osaava likka, niin kyllä hänelle on kysyntää muuallakin, Juha Kaivo-oja toteaa.

– Liitonkin päässä pitäisi oikeasti katsoa vähän meriittejä ja ottaa opiksi. Kyllä se nainen jotain tietää. Kahden aivan eri nyrkkeilijän kanssa kolmissa kisoissa, kukaan muu ei sitä tehnyt. Kyllä häntä kannattaa kuunnella, manageri jatkaa viitaten Rion, Tokion ja Pariisin olympialaisiin. 

Vanhempi Kaivo-oja kuvailee Teurosta ja tytärtään "loistavaksi kaksikoksi". 

– Kun heille saadaan työrauha, niin voin melkein luvata mitalin tuolta Losista. Se on ihan satavarma. 

– Kävi (täällä) miten kävi, hommat jatkuvat. 

Pihla Kaivo-ojan avausottelu olympialaisissa alkaa sunnuntaina kello 22.04. 

Lue myös:

    Uusimmat