Metsäjooga on suomalainen versio Intiasta lähtöisin olevasta ikivanhasta harjoitusmenetelmästä. Tarkoituksena on rentoutua ja pysähtyä, mutta myös luoda yhteys luontoon ja metsään. Aiheesta keskusteltiin tiistaina Huomenta Suomessa, katso yllä oleva video!
– Metsäjooga on tapa tuoda ehkä tänä päivänä enemmän sisäliikkumisena tunnettu jooga takaisin sinne, mistä jooga on alkujaan lähtenyt eli luonnon keskellä läsnäolosta harjoittamisesta, kertoo joogaopettaja ja kirjailija Mia Jokiniva Huomenta Suomessa.
Metsäjoogassa tehdään joogasta tuttuja asento-, meditaatio- ja hengitysharjoituksia luonnon helmassa hyödyntäen metsän elementtejä, kuten puunrunkoja, kallioita ja kiviä.
– Metsäjoogaan yhdistetään tällainen suomalainen mytologia, kun ehkä perinteisessä joogassa sitten katsotaan yleensä Intian kulttuurihistorian ja myyttisten elementtien suuntaan, Jokiniva sanoo.
Metsäjoogassa esiin tulevat suomalaisten luonnonelementtien kanssa ja vuorovaikutetaan jopa Kalevalasta tuttujen hahmojen kanssa.
Asennot ovat saaneet nimensä muun muassa Lemminkäisen, Ilmarisen ja Väinämöisen kuin myös eläinten ja kasvien mukaan.
Tarkoitus luoda merkityksellinen suhde luontoon
Jokinivan mukaan tärkeää on tuoda suomalaiset lähemmäs luontoa.
– Vaikuttaa siltä, että vaikka suomalainen on vuosituhansia ollut siellä metsässä ja rakentanut metsän ympärille sen oman narratiivinsa, niin viime vuosikymmeninä ollaan tultu vahvasti kaupunkeihin ja käännetty tietoisestikin selkää sille metsäläiselle taustalle.
– Tässä on yksi ajatus, miten voisi taas mahdollisesti tuoda sitä luontoa läsnäolevaksi omaan elämää ja vuorovaikuttaa sen kanssa ja löytää uusi kerroksia luonnon merkityksellisyyteen. Se näkyy ihan arvoissa ja siinä, miten luontoon ja luonnonsuojelemiseen suhtaudutaan. Ollaanko välinpitämättömiä, pidetäänkö luontoa jopa pelottavana ja uhkaavana, Jokiniva pohtii.
Metsäjoogan tarkoituksena on pysähtyä, palautua ja rentoutua, ei suorittaa. Joogaopettajan mukaan metsäjooga voi olla vaikka "kymmenen minuutin palloilua pienellä alueella" ja lähiympäristön tarkkailua ja tutkimista.
Katso yllä olevalta videolta ohjeet muutamaan helppoon metsäjoogaliikkeeseen!