Suomen Beirutin-suurlähettiläs: Lähetystön henkilökunnalla kaikki hyvin

Äärijärjestö Hizbollahin ylimmän johtajan Hassan Nasrallahin kuolema on valtava takaisku paitsi Hizbollahille myös koko vastarinnan akselille, arvioi Suomen Beirutin-suurlähettiläs Anne Meskanen.

Vastarinnan akselilla tarkoitetaan Iranin tukemia aseellisia ryhmiä, joihin kuuluvat muun muassa Hizbollah, Hamas ja Jemenin huthit.

Israel ilmoitti tänään Nasrallahin kuolleen Israelin iskuissa Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin. Myös Hizbollah on vahvistanut kuolinuutisen.

– Hän on ollut tällainen, voisiko sanoa jumalallinen johtaja, Meskanen luonnehtii.

– Hänen kuolemansa on valtaisa isku Hizbollahille myös Libanonin sisäpolitiikan kannalta. Tämänkaltaisen tappion korjaaminen tulee viemään aikaa.

Israelin mukaan myös suurin osa Hizbollahin muista korkea-arvoisista johtajista olisi jo surmattu.

Maahyökkäyksen hetki?

Viikon aikana on myös pohdittu kiivaasti sitä, aikooko Israel toteuttaa maahyökkäyksen Libanoniin, ja jos, niin milloin.

Nasrallahin surman jälkeen Meskanen arvioi tuoreeltaan, että tilanne voi edetä kahdella tavalla. Ensimmäinen vaihtoehto on, että Israel pitää Nasrallahin surman jälkeistä hetkeä tuhannen taalan paikkana maaoperaatiolle. Toisaalta Israel saattaa Meskasen mukaan myös katsoa ilmaiskukampanjansa riittävän Hizbollahin nujertamiseen.

– Sotilaslähteiden mukaan Israelin asevoimat ei vielä olisi keskittänyt riittävää voimaa pohjoisrajalle, jotta operaatio alkaisi lähipäivinä, Meskanen sanoi tänään.

Hän pitää mahdollisena myös sitä, että Nasrallahin surma johtaisi vastarinnan akselin tekemään alueelliseen kostoiskuun.

Iranin varapresidentti Mohammad Reza Aref uhosi pian uutisen jälkeen Nasrallahin surmaamisen johtavan Israelin tuhoon, kertoo Iranin valtiollinen uutistoimisto ISNA.

Vaikka Nasrallahin kuolema on Hizbollahille valtava isku muiden tappioiden päälle, ei se Meskasen mukaan tarkoita, että äärijärjestö olisi hävitetty.

– Tällaista ideologista liikettä ei panna polvilleen sotilaallisin keinoin.

"Täällä on nyt sota"

Vielä perjantaiaamuun asti Meskanen kertoo kuvailleensa Beirutin tilannetta rauhalliseksi. Hermostuneisuus ja jännitteisyys ovat toki kasvaneet viimeviikkoisista viestintälaiteräjähdyksistä lähtien ja erityisesti kuluneella viikolla Israelin tehdessä iskujaan Libanoniin, Meskanen sanoo.

Perjantai-iltana Israel iski voimalla Beirutiin Dahiehin lähiöön, jossa Hizbollah pitää päämajaansa. Israel on tällä viikolla tehnyt useita iskuja Beirutin eteläosiin, mutta perjantain hyökkäys oli mittakaavaltaan ylivoimaisesti suurin.

Perjantain pommitukset kiristivät Meskasen mukaan kaupungin tunnelmaa entisestään. Paikallisten kanssa puhuessa vaikutelma on selvä: täällä on nyt sota.

– Siitä ei pääse mihinkään, vaikka tietyissä osissa Beirutia se sota ei näy. Mutta kyllä ihan oikeasti puhutaan siitä, että täällä on nyt käynnissä sota.

Iskujen seuraukset näkyivät myös, kun Meskanen kävi lauantaina aamulenkillään keskustassa. Merenrannan läheisyyteen oli ilmaantunut edellisillan jälkeen valtava määrä ihmisiä, jotka olivat selvästi viettäneet yönsä ulkona. Tuhansien runnotusta lähiöstä paenneiden ihmisten on kerrottu yöpyneen kaduilla.

Suomen Beirutin-suurlähetystön henkilökunnalla on Meskasen mukaan kaikki hyvin eikä evakuointiin olla ainakaan toistaiseksi ryhtymässä.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat