Israel: Hizbollahin korkein johtaja Hassan Nasrallah kuollut iskuissa

Uutistoimisto Reutersin mukaan Israel väittää Hizbollah-johtaja Hassan Nasrallahin kuolleen iskuissa.

Israelin joukot vahvistavat Libanonin Hizbollahin johtajan Sayyed Hassan Nasrallahin kuolleen Israelin iskuissa Beirutiin. Asiasta kertoi armeijan arabiankielinen tiedottaja Avichay Adraee lauantaina uutistoimisto Reutersin.

Iranin tukema Hizbollah ei ole vielä antanut lausuntoa asiasta.

Israelin armeija kirjoitti lauantaina viestipalvelu X:ssä, että "Hassan Nasrallah ei enää voi terrorisoida maailmaa".

Hizbollahia lähellä oleva lähde on kertonut Agence France-Presselle (AFP), että yhteys Hassan Nasrallahiin oli katkennut perjantai-iltana.

Pitkäaikainen Hizbollah-johtaja

Hizbollah on yksi maailman raskaimmin aseistetuista ei-valtiollisista sotilasjoukoista. Iran rahoittaa ja varustaa Hizbollahia.

Hizbollah koostuu ainakin kolmesta osasta. Heillä on sotilaallinen siipi, poliittinen siipi ja lisäksi heillä on parlamentin jäseniä, jotka ovat osa Libanonin poliittista yhteiskuntaa ja hyväntekeväisyyssiipi, joka ylläpitää kouluja ja sairaaloita.

Sheikki ja shiialaispappi Hassan Nasrallah on johtanut Hizbollahia vuodesta 1992. Hänellä oli keskeinen rooli sen muutoksessa poliittiseksi ja sotilaalliseksi voimaksi.

Erityisesti Libanonin shiialaisen äänestäjäkuntansa keskuudessa häntä pidetään uskonnollisena johtajana, isähahmona ja miehenä, joka on parantanut heidän asemaansa Libanonissa.

Nasrallah ei ole esiintynyt julkisesti vuosiin, koska hän tiettävästi on pelännyt joutuvansa Israelin salamurhaamaksi. Hän on pitänyt kuitenkin televisiopuheita joka viikko.

Nasrallah on väittänyt, että Hizbollahilla on 100 000 taistelijaa, vaikka riippumattomien arvioiden mukaan määrä on 20 000–50 000. Monet heistä ovat hyvin koulutettuja ja taistelukuntoisia ja he ovat taistelleet Syyrian sisällissodassa.

Hizbollah on poliittisesti vaikutusvaltainen shiiamuslimien järjestö, joka hallitsee Libanonin voimakkaimpia asevoimia.

Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon mukaan Hizbollahilla on käytössään arviolta 120 000–200 000 rakettia ja ohjusta. Suurin osa sen arsenaalista koostuu kuitenkin pienistä, ohjaamattomista pintatorjuntatykistön ohjuksista.

Hizbollahilla uskotaan silti olevan myös ilmatorjunta- ja laivatorjuntaohjuksia sekä ohjattuja ohjuksia, joilla voidaan iskeä syvälle Israelin puolelle. Hizbollahilla on BBC:n mukaan käytössään paljon kehittyneempiä aseita kuin Hamasilla Gazassa.

Tappavia iskuja Libanonissa

Alueen hallitsevin shiialaisvalta Iran perusti Hizbollahin 1980-luvun alussa vastustamaan Israelia.

Israelin joukot olivat tuolloin miehittäneet Etelä-Libanonin maan sisällissodan aikana. Hizbollah on osallistunut kansallisiin vaaleihin vuodesta 1992 lähtien, ja siitä on tullut merkittävä poliittinen toimija.

Hizbollahin aseellinen siipi on tehnyt tappavia iskuja Israelin ja Yhdysvaltojen joukkoja vastaan Libanonissa. Kun israelilaiset joukot vetäytyivät Libanonista vuonna 2000, Hizbollah otti kunnian siitä, että ne työnnettiin pois.

Sen jälkeen Hizbollah on säilyttänyt tuhansia taistelijoita ja valtavan ohjusarsenaalin Etelä-Libanonissa. Se vastustaa edelleen Israelin läsnäoloa kiistellyillä raja-alueilla.

Länsimaat, Israel, Persianlahden arabimaat ja Arabiliitto ovat nimenneet ryhmän terroristijärjestöksi.

Vuonna 2006 Hizbollahin ja Israelin välille syttyi täysimittainen sota, joka sai alkunsa Hizbollahin tappavasta rajat ylittävästä hyökkäyksestä.

Israelin joukot tunkeutuivat Etelä-Libanoniin yrittäessään poistaa Hizbollahin uhan. Se kuitenkin selvisi Israelin iskuista ja on sittemmin lisännyt taistelijoidensa määrää ja aseistautunut lisää.

Asiantuntija CNN:lle: Tällaisilla aseilla Israel iski Beirutiin

Kuvat Israelin Beirutiin tekemien iskujen jälkiseurauksista viittaavat siihen, että niissä käytettiin 2 000-kiloisia pommeja, kertoi Yhdysvaltain armeijan entinen räjähteiden hävittämisen asiantuntija CNN:lle.

– Vahinkojen suuruuden vuoksi on vaikea määrittää tarkkaa ammusta ja määrää, mutta todennäköisesti useita 2 000-kiloisia pommeja, Mk 84:ää, MPR-2000:ta tai BLU-109:n ”bunkkerinmurtajia” tai niiden yhdistelmää, asiantuntija Trevor Ball sanoi analysoituaan videota ja kuvia Libanonin pääkaupunkiin tehdystä iskusta.

Räjähdyksen välittömästä jälkipuinnista kuvatulla videolla näkyy massiivinen kraatteri, jonka pohjaa ei näy. Raunioissa liikkuvat pelastajat näyttävät pieniltä kuopan koon edessä.

Hizbollahin omistaman Al Manar -radioyhtiön videolla, joka kuvasi suorana lähetyksenä tapahtumapaikalta, näkyy myös raunioita, tulipaloja ja laajoja vahinkoja.

Israelilainen virkamies kertoi CNN:lle, että iskuilla haluttiin eliminoida Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah. Hizbollah ei ole vahvistanut, onko Nasrallah edelleen elossa.

Israel: "Tämä ei ole työkalupakkimme loppu"

Israelin armeijan esikuntapäällikkö sanoi lauantaina, ettei se ole tyhjentänyt ”työkalupakkiaan” Libanonin Hizbollahin johtajan Sayyed Hassan Nasrallahin kohdennetulla tappamisella.

– Tämä ei ole työkalupakkimme loppu. Viesti on yksinkertainen: kuka tahansa, joka uhkaa Israelin kansalaisia - me tiedämme, miten tavoitamme hänet, pääesikunnan päällikkö Herzi Halevi sanoi lausunnossaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat