Tämä tiedetään Israelin hyökkäyksestä Hizbollahia vastaan

Israel on jatkanut iskujaan Libanoniin ja sen pääkaupunkiin Beirutiin senkin jälkeen, kun sen asevoimat sanoi surmanneensa äärijärjestö Hizbollahin ylimmän johtajan Hassan Nasrallahin iskussaan Beirutiin eilen.

– Hassan Nasrallah on kuollut, Israelin asevoimien tiedottaja Nadav Shoshani ilmoitti lyhyesti asiasta viestipalvelu X:ssä tänään aamupäivällä.

Toinen Israelin asevoimien edustaja David Abraham sanoi uutistoimisto AFP:lle Nasrallahin kuolleen iskussa järjestön päämajaan beirutilaisessa lähiössä.

Tänään iltapäivällä myös Hizbollah vahvisti kuolinuutisen. Lausunnossaan Hizbollah sanoi Nasrallahin liittyneen johtamiensa "kuolemattomien marttyyrien" joukkoon.

Hizbollahilla kesti useita tunteja vahvistaa Nasrallahin kuolema, mutta järjestöä lähellä olevan lähteen mukaan tähän ei ollut saatu yhteyttä perjantain iskujen jälkeen.

– Yhteys Sayyed Hassan Nasrallahiin katkesi perjantai-illan jälkeen, sanoi AFP:lle puhunut nimetön lähde.

Jo aiemmin tänään New York Times ja muut yhdysvaltalaismediat kertoivat Israelin uskovan Nasrallahin piilottelevan sen pommittamassa päämajassa. Hizbollah kiisti tuolloin tiedon, ja uutiskanava al-Jazeeran mukaan järjestöä lähellä olevat lähteet sanoivat Nasrallahia pidettävän "turvallisessa paikassa".

Korvaamaton menetys Hizbollahille

Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei on tuominnut Israelin iskut Libanoniin ja kutsuu niitä "lyhytnäköisiksi" ja "typeriksi". Iran on Hizbollahin merkittävin tukija, joka on toimittanut järjestölle aseellista, rahallista ja diplomaattista tukea sekä kouluttanut sen taistelijoita.

Myös Irakin pääministeri Mohammed Shia al-Sudani tuomitsee Israelin iskut ja kutsuu Nasrallahin surmaamista rikokseksi. Al-Sudanin mukaan Israel ylitti "häpeällisellä hyökkäyksellä" kaikki mahdolliset rajat.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi Israelin toteuttavan kansanmurhaa Libanonissa.

–  Libanon ja libanonilaiset ovat viimeisin kohde, jossa Israel on lokakuun 7. päivän jälkeen toteuttanut kansanmurha-, miehitys- ja hyökkäyspolitiikkaansa, sanoi Erdogan viestipalvelu X:ssä.

Myös Venäjä on tuominnut Israelin iskun ja vaatii maata lopettamaan sotatoimensa alueella.

Lähi-idässä erittäin vaikutusvaltaisen Nasrallahin surmaamista pidetään merkittävänä käänteenä ja korvaamattomana menetyksenä Hizbollahille. Häntä on varjeltu tarkoin vuosien ajan.

AFP kuvaili Nasrallahia ainoaksi mieheksi Libanonissa, jolla on – tai oli – auktoriteettia käynnistää sotia tai solmia rauhaa.

Harvinaisessa televisioidussa puheessaan tässä kuussa Nasrallah vannoi Hizbollahin jatkavan taisteluaan Israelia vastaan, kunnes sota Gazan kaistalla päättyy.

Isku piilopaikkaan asuintalojen alla

Israel kuvailee Nasrallahia järjestön keskeiseksi päätöksentekijäksi ja strategiseksi johtajaksi, joka oli vastuussa terrori-iskujen johtamisesta ja toteuttamisesta ympäri maailmaa.

– Hassan Nasrallahin 32-vuotisen Hizbollahin johtajuuskauden aikana hän oli vastuussa monien israelilaisten siviilien ja sotilaiden murhaamisesta sekä tuhansien terroritekojen suunnittelemisesta ja toteuttamisesta, Israelin armeijan lausunnossa sanotaan.

Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari kertoi Haaretz-lehden mukaan, että Nasrallahin piilopaikka Beirutissa sijaitsi tavallisten asuintalojen alla. Hagari varoitti iskuista etukäteen myöhään perjantaina televisioidussa tiedotustilaisuudessa. Hän kehotti ihmisiä evakuoitumaan useilta eteläisen Beirutin alueilta, koska he asuvat Hizbollahin kohteiden läheisyydessä.

Hizbollah on kiistänyt, että sen aseita olisi varastoitu siviilirakennuksiin, joihin Israel iski.

Al-Jazeeran mukaan Beirutin Dahiehin esikaupunkialue on hyvin tiheään asuttu tavallinen esikaupunkialue, jossa Hizbollah on pitänyt päämajaansa vuosikymmeniä.

– (Dahieh) on lähiö, aivan sellainen lähiö kuin missä tahansa päin maailmaa, kanavan kirjeenvaihtaja Ali Hashem kuvailee.

Al-Jazeeran mukaan Israelin puolustusviranomaiset ovat arvioineet noin 300 ihmisen kuolleen ilmaiskussa ja että jotkut kuolonuhreista olivat olleet naapuritaloissa.

Taistelu Hizbollahia vastaan ei Israelin mukaan kuitenkaan ole ohi. Kaikkiaan Israel sanoo iskeneensä eilisestä perjantai-illasta lähtien yli 140:een Hizbollahin kohteeseen Libanonissa.

Iskut kuuluivat läpi pääkaupungin ja aiheuttivat paniikkia. Israel on syyttänyt järjestöä siviilien käyttämistä ihmiskilpinä asemoitumalla asuinalueille.

Lähes kaikki komentajat surmattu

Lähes kaikki Hizbollahin tunnetuimmista komentajista on Israelin mukaan jo surmattu.

Tuoreissa iskuissa kuoli Israelin armeijan mukaan myös Ali Karaki, joka johti Hizbollahin joukkoja Etelä-Libanonissa ja joka aiemmin onnistui pakenemaan Israelin iskua Beirutissa. Karaki oli Hizbollahin korkein sotilaskomentaja sen jälkeen, kun Israel surmasi Fuad Shukrin heinäkuussa ja ryhmän sotilasoperaatioiden johtajan Ibrahim Aqilin tässä kuussa.

Myös muita komentajia surmattiin Israelin mukaan, kuten Hizbollahin ohjusyksikön komentaja Muhammad Ali Ismail ja hänen kakkosmiehensä.

Haaretzin mukaan armeija sanoi surmanneensa iskussa myös Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Abbas Nilforushanin, joka oli johtanut joukkoja Syyriassa ja Libanonissa.

Hizbollah ei ole vahvistanut tai kiistänyt Israelin väitteitä komentajien kuolemista. Se kertoi sen sijaan aamulla vastanneensa iskuihin Beirutissa ampumalla raketteja Pohjois-Israelissa sijaitsevaan Kabri-kibbutsiin.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka valtavat menetykset vaikuttavat Hizbollahiin.

Aiemmin viikolla BBC:n radiohaastattelussa puhuneiden asiantuntijoiden mukaan Israelin iskut ovat vain nostaneet Hizbollahin kannatusta Libanonissa.

Kymmenettuhannet paenneet Israelin iskuja

Tänään tuhansia perheitä oli kerääntynyt Beirutin rannoille pakoon pommituksia.

Yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan Israel antoi varhain tänään uuden evakuointikäskyn Beirutin Dahiehin esikaupungin asukkaille, mutta aloitti iskut pian käskyn jälkeen. Beirutissa olevan CNN:n kuvausryhmän mukaan ilmaiskut olivat perjantain ja lauantain välisenä yönä yhtäjaksoisia.

Libanonin terveysministeriö sanoi aamulla evakuoivansa turvallisuussyistä sairaaloita Beirutin eteläosassa. Lisäksi ministeriö on ohjeistanut muita sairaaloita olemaan ottamatta uusia potilaita, ellei näiden tila ole kriittinen. Näin halutaan varmistaa, että iskuissa haavoittuneita pystytään hoitamaan.

Ministeriö ei vielä ole antanut tietoja iskujen uusimmista uhriluvuista Libanonissa. Pelastustyöntekijät etsivät yöllä eloonjääneitä. Ministeriö myös kertoi iskujen tuhonneen useita rakennuksia.

Viime päivinä Israel on kääntänyt huomionsa taisteluista Gazan kaistalla ja iskenyt ennennäkemättömällä voimalla Libanoniin.

YK:n mukaan yli 50 000 ihmistä on paennut Libanonista Syyriaan Israelin ilmaiskujen pelossa. Lisäksi yli 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Libanonin sisällä.

Libanonin terveysministeriön mukaan Israelin iskuissa Libanoniin on maanantain jälkeen kuollut satoja ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat