Asiantuntija Hizbollahin kostoiskusta: Täysimittainen sota mahdollinen

Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Susanne Dahlgren pitää äärijärjestö Hizbollahin kostoiskun ajankohtaa yllättävänä, koska se voi vaikeuttaa Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisiä aseleponeuvotteluja. 

Sinänsä oli selvää, että kostoisku tulee jossain vaiheessa.

– Tässä kohtaa tehty isku voi provosoida Israelia. Se saattaa johtaa siihen, että neuvottelut epäonnistuvat, Dahlgren sanoo STT:lle puhelimitse Libanonin pääkaupungista Beirutista.

Libanonissa toimiva Hizbollah on kertonut laukaisseensa tänään yli 320 rakettia Israeliin kostona äärijärjestön korkea-arvoisen komentajan Fuad Shukrin surmasta. Israel puolestaan on iskenyt Etelä-Libanoniin ja sanonut tuhonneensa tuhansia Hizbollahin raketinheittimiä.

Dahlgrenin mukaan Hizbollahin iskut saattavat viitata siihen, että Hamas ei olisi hyväksymässä Gazan aseleposuunnitelmaa. Hamasin ja Israelin välille on pyritty saamaan viime aikoina aselepoa Yhdysvaltain kätilöimällä suunnitelmalla.

Dahlgrenin mukaan on myös mahdollista, että aselepo saadaan aikaan.

– Hizbollah ehkä näki, että nyt oli viimeinen hetki tehdä tällainen näytöskosto Shukrin murhasta.

Dahlgren pitää Hizbollahin tuoreita kostoiskuja maltillisina. Ne esimerkiksi tehtiin sotilaskohteisiin. Dahlgrenin mukaan Hizbollahilla on tapana välttää siviilikohteita.

– (Hizbollah) ei yrittänytkään tuoda paniikkia Israelin siviiliväestön pariin.

Israel ja Hizbollah ovat iskeneet toisiaan vastaan säännöllisesti Gazan sodan alkamisesta lähtien. Hizbollah on sanonut tukevansa toimillaan palestiinalaisia.

Hizbollahin voimat vahvistuneet

Hizbollah on ilmoittanut lopettaneensa kostoiskujen ensimmäisen vaiheen. Tämän taustalla on Dahlgrenin mukaan se, että äärijärjestö ei halua tilanteen eskaloituvan täysimittaiseksi sodaksi. Myös Israel on kertonut, ettei se halua sodan laajenemista.

Dahlgren pitää täysimittaista sotaa tästä huolimatta mahdollisena.

– Se on ihan selvä, että tilanne voi räjähtää, vaikka kumpikaan osapuoli ei halua laajempaa sotaa.

Hän muistuttaa, että sodat saattavat alkaa suunnitelmista huolimatta.

Israelin ja Hizbollahin edellinen sota oli vuonna 2006. Dahlgrenin mukaan tällä kertaa sota olisi paljon tuhoisampi. Libanonin valtio romahtaisi, ja maasta lähtisi miljoonia pakolaisia muun muassa Eurooppaan, hän sanoo.

Dahlgrenin mukaan Hizbollah muodostaa todellisen uhan Israelille. Äärijärjestön voimat ovat vahvistuneet vuoden 2006 sodan jälkeen. Sillä on esimerkiksi satojatuhansia raketteja, drooneja, ohjuksia ja hyvät maataisteluvoimat, hän sanoo.

–  Sillä (Hizbollahilla) on mahdollisuus tehdä ratkaisevia iskuja Israeliin. Se on vihjannut, että sillä on tarkat Haifan sataman strategiset tiedot. Se on merkittävä sotilaallinen uhka Israelille.

Koston kierre mahdollista katkaista

Dahlgren kertoo, että Libanonin hallitus on pitänyt tänään hätäkokouksen. Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin on puolestaan määrä puhua iltakuudelta.

Dahlgren odottaa, että puhe antaa viitteitä siitä, miten konflikti kehittyy. Hän ei lähde kuitenkaan arvioimaan, minkälainen Hizbollahin kostoiskun toinen vaihe voisi olla.

– Rakettisota tulee jatkumaan niin kauan kuin Gazaan saadaan aselepo, hän sanoo.

Dahlgren ei sen sijaan usko, että Iran sekaantuisi konfliktiin iskemällä Israeliin. Tätä hillitsee Yhdysvaltain todennäköinen vastaisku Iraniin.

Iran tukee voimakkaasti Hizbollahia.

Dahlgren sanoo, että Israelin ja Hizbollahin kostonkierre olisi mahdollista katkaista, jos Hamasin ja Israelin välille saataisiin neuvoteltua aselepo. Hizbollah on kertonut lopettavansa rakettien ampumisen, jos Israel puolestaan lopettaa sodan Gazassa. Dahlgrenin näkemyksen mukaan Hizbollahin sanaan voi luottaa tässä asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat