Britannia ja EU pääsivät torstaina sopuun Britannian EU-erosopimuksesta, mutta sopu vaikuttaa hataralta. Suomen eduskunta antoi mandaattinsa hallitukselle brexit-sopimuksen hyväksymisestä, mutta siihen asti ei välttämättä ehditä.
Sopuun muutoksista päästiin vain muutama tunti ennen kuin EU-johtajat kokoontuivat ratkaisevana pidettyyn huippukokoukseen Brysselissä. EU-johtajien odotetaan siunaavan sovun omalta osaltaan tänään illalla.
Riemu Britannian ja EU-komission brexit-sovusta ei kuitenkaan ehtinyt kestää pitkään.
Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) kertoi vastustavansa sopimusta edelleen. DUP:n tuki on olennainen sopimuksen läpimenolle, kun Britannian parlamentti äänestää siitä lauantaina.
Lue lisää: Kommentti: Jäitä hattuun! Mistään "brexit-sovusta" on vielä ennenaikaista iloita
DUP:n vastustus on merkittävä, koska myös EU-kriittisen brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage on torjunut tuoreen brexit-ehdotuksen. Johnson joutuu siis tekemään töitä, jotta saa enemmistön brittiparlamentista puolelleen.
Britanniassa voimakasta arvostelua herättänyt backstop-varajärjestely on nyt korvattu uudella järjestelyllä, jolla estetään kovan rajan muodostuminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille.
Sopimus vaatii hyväksynnän sekä Britannian että EU:n parlamenteilta. Britannian parlamentti käsittelee asiaa lauantaina.
Pääministeri Johnson vakuutti sopimuksen täyttävän Britannian brexit-tavoitteet. Hän toivoi, että sopimus saa tuen myös Britannian parlamentilta eikä uusia viivästyksiä enää tule.
– Se tarkoittaa, että Britannia lähtee ehjänä ja kokonaisena lokakuun viimeinen päivä, Johnson sanoi.
Rinne: Lauantaista tulee jännittävä päivä
Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoo, että on vielä vaikeaa arvioida, saako vastavalmistunut brexit-sopimus vaadittavan hyväksynnän Britannian parlamentilta lauantaina. Mediatietojen mukaan näyttää hänen mukaansa siltä, että pääministeri Johnsonin pitää vielä tehdä töitä hyväksynnän eteen.
Myös Suomen eduskunnan suuri valiokunta on antanut yksimielisesti ja vastalauseitta hallitukselle mandaatin hyväksyä brexit-sopimus Suomen puolesta, kertoi suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.).
Hassin mukaan uudessa sopimuksessa Euroopan unionin reunaehdot täyttyvät.
Uusi sopimusluonnos EU:n huippukokouksen asialistan kärjessä
Alun perin Britannia ja EU pääsivät sopuun erosopimuksesta jo viime vuoden joulukuussa. Valmis erosopimus on sen jälkeen tyrmätty Britannian parlamentissa kolme kertaa.
Pääministeri Theresa Mayn aikana EU kieltäytyi jyrkästi avaamasta sopimusta enää uudelleen, mutta sopimuksettomalla erolla uhanneen Boris Johnsonin noustua valtaan kanta muuttui. Syyskuusta lähtien komission ja Britannian välillä käytiin tiiviisti neuvotteluita.
Tänään käsitellyn päivitetyn erosopimuksen myötä Pohjois-Irlanti jäisi Britannian tullialueeseen ja hyötyisi Britannian neuvottelemista uusista kauppasopimuksista, mikä on ollut Britannian vaatimus.
Kommentti: Suomi aloitti EU-puheenjohtajuuskautensa yltiöpontevasti, mutta nyt kivireki on jämähtänyt mutaan – eikä hievahda helposti
Britannia ja EU ovat sopineet mekanismista, jolla varmistettaisiin, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle tarvita rajatarkastuksia. Britannian on sopimuksen mukaan perittävä EU:n tullit sellaisilta tuotteilta, jotka saattavat päätyä EU:n markkinoille.
Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin tiettyjä EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä.
Brexit on pantu huippukokouksen asialistan ensimmäiseksi aiheeksi. EU-johtajat kuulevat ensin Johnsonia ja jatkavat sen jälkeen keskenään.
Britannian on tarkoitus jättää EU kahden viikon päästä, lokakuun viimeinen päivä.