Suomen luonnonsuojelulle kansainvälisiä kehuja

Luonnonsuojelualueiden hoito Suomessa on kansainvälisen arviointiryhmän mukaan korkeatasoista. Metsähallituksen mukaan arviointi vahvistaa, että Suomessa on kansainvälisesti verraten hyvin hoidettu suojelualuejärjestelmä.

Arviointiryhmä nosti kuitenkin esiin myös luonnonsuojelualueiden hoidon haasteita. Monet lajit ovat uhanalaisia, ja uhat kasvavat muun muassa ilmastonmuutoksen myötä. Lisäksi hoitoon käytettävissä olevat resurssit ovat vähenemässä.

Arviointiryhmä antoi suosituksia siitä, miten suojelualueiden hoitoa tulisi kehittää. Suositusten mukaan esimerkiksi haitallisten vieraslajien vaikutuksiin liittyviä suunnitelmia tulisi terävöittää ja vapaaehtoistyön lisäämisen mahdollisuuksia tutkia. Myös virkistyskäytön vastuullisuutta suojelualueilla tulisi kehittää.

Arviointi oli Metsähallituksen Luontopalveluiden tilaama, ja sen toteutti riippumaton kansainvälinen asiantuntijaryhmä viime vuonna. Luontopalvelut hallinnoi suurinta osaa Suomen luonnonsuojelualueista, ja se osallistuu myös monien yksityisten suojelualueiden hoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat