Suomen terveydenhuollon epätasa-arvoisuus kiinnitti ihmisoikeusjärjestön huomion – "Pitkäaikaisen kehityksen tulos"

Amnesty moittii raportissaan suomalaista terveydenhuollon järjestelmää sen eriarvoisuudesta.

Järjestön mukaan Suomi ei turvaa oikeutta terveyteen yhdenvertaisesti ja täten rikkoo ihmisoikeusvelvoitteitaan. Raportista selviää, että Suomi on saanut kansainvälisiltä ihmisoikeussopimusten valvontaelimiltä suosituksia terveydenhuollon puutteista.

Amnestyn taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntijan Mariko Saton mukaan raporttia tehdessä huomattiin, ettei suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään luoteta.

–  Kohtasimme valtavasti ihmisiä ympäri Suomen, joilla oli todellinen hätä siitä, pääsevätkö he sairaina tarvittavaan hoitoon, kertoo Sato.

Suomella ongelmia ihmisoikeusvelvoitteissa

Amnestyn raportin mukaan allekirjoittamalla kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia Suomi on sitoutunut takaamaan jokaiselle yhdenvertaisen oikeuden riittävään terveydenhuoltoon. Amnestyn mielestä tämä ei kuitenkaan toteudu.

Raportin mukaan työterveyshuollon piirissä olevat ja muut yksityisiä terveyspalveluja käyttävät pääsevät hoitoon nopeammin kuin esimerkiksi pienituloiset ja työttömät.

Mariko Saton mukaan järjestelmän eriarvoisuudesta pitäisi päästä eroon.

–  Tämä on pitkäaikaisen kehityksen tulos, joka on johtanut niin vakavaan terveydenhuollon eriarvoistumiseen, että ihmisoikeusjärjestön täytyy kiinnittää tähän huomiota.

Raportissaan Amnesty muun muassa suosittaa, että hallitus ja eduskunta vahvistaisivat perusterveydenhuoltoa ja turvaisivat sen kattavuuden ja kohtuuhintaisuuden.

Viime vuosien aikana Suomi on saanut kansainvälisiltä ihmisoikeussopimusten valvojilta suosituksia terveydenhuoltojärjestelmän kehittämiseksi.Vuonna 2021 YK:n alainen taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimusta valvova TSS-komitea huomautti Suomea siitä, että tietyillä ihmisryhmillä oli muita vaikeampaa saada tarvitsemaansa hoitoa.

Myös YK:n alainen Lapsen oikeuksien komitea antoi hiljattain Suomelle suosituksen turvata lasten pääsyn terveyspalveluihin tehokkaammin.

Lue myös:

    Uusimmat