Helmikuun alun suurlakoksi paisuvat työtaistelutoimet ovat Suomen Yrittäjien mielestä esimerkki siitä, miksi poliittisia työtaisteluja pitäisi suitsia lainsäädännöllä.
Ammattiyhdistysliikkeen suunnittelemat laajat työtaistelutoimet osoittavat, miksi niitä pitäisi rajoittaa, sanoo Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula Huomenta Suomessa. Järjestö edustaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, ja sitä kautta myös työnantajapuolta.
– Nämä toimet, joita nyt ammattiyhdistysliike on ilmoittanut ja nyt suunnittelee, eivät olisi useassa Euroopan maissa lainkaan mahdollisia. Tämäntyyppiset pitkään kestävät, jatkuvat, poliittiset työtaistelut ovat useassa maassa kokonaan kielletty tai niitä on rajoitettu, hän sanoo.
– Tämä itseasiassa vain alleviivaa sitä tarvetta, että näitä tarvitsee lainsäädännöllä hillitä.
Hallituksen heikennykset kohteena
Nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa suunnitellaan muun muassa poliittisten työtaisteluiden rajoittamista. Orpon hallituksen listalla on myös muita työmarkkinamuutoksia, joita työntekijöitä edustava ammattiyhdistysliike työtaistelutoimillaan vastustaa.
Huomenta Suomen haastattelussa Akavan työmarkkinajohtaja Ville Kopra kuvailee työmarkkinakentän tyytymättömyyttä hyvin laajaksi, ja mitan tulleen osaltaan täyteen. Hän painottaa, ettei työtaisteluilla vastusteta hallitusta, vaan niitä asioita, joita se on viemässä eteenpäin.
– Esimerkiksi työrauha-asiaa, paikallisen sopimisen hyvin radikaalia ja nopeaa muutosta, työttömyysturvaleikkausta, hän luettelee kritiikin kohteita.
Akava kertoo tänään kymmeneltä siitä, millaisiin toimiin se ryhtyy muutoksia vastustaakseen.