Suomessa havaittu antibiooteille vastustuskykyistä hinkuyskää

AOP Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama erittäin tarttuva tartuntatauti. Tärkeimmät oireet ovat yskänkohtaukset ja hinkuva hengitysääni.
Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama erittäin tarttuva tartuntatauti. Tärkeimmät oireet ovat yskänkohtaukset ja hinkuva hengitysääni.imago/Science Photo Library/ All Over Press
Julkaistu 01.11.2024 17:39

MTV LIFESTYLE – STT

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat ovat yleistyneet viime vuosina voimakkaasti Kiinassa.

Suomesta on löytynyt ensimmäistä kertaa antibiooteille vastustuskykyistä hinkuyskäkantaa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Hinkuyskäkanta eristettiin Turun yliopiston kansallisen hinkuyskän ja kurkkumädän asiantuntijalaboratorion tutkimuksissa pääkaupunkiseudulla heinäkuussa.

Antibiootteja käytetään yleisesti hinkuyskän hoidossa.

Suomessa on tänä vuonna havaittu THL:n mukaan tavanomaista enemmän hinkuyskää. Maanantaihin mennessä valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin oli ilmoitettu 2  188 laboratoriovarmistettua hinkuyskätapausta.

Lisääntyneet hinkuyskätapaukset koskevat erityisesti nuoria ikäryhmiä.

Lue myös: Nämä taudit jylläävät nyt – "Vain jäävuoren huippu"

"Osattu odottaa"

Viime vuosina antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat ovat THL:n mukaan yleistyneet voimakkaasti Kiinassa. Vastustuskykyisten kantojen ilmaantumista Eurooppaan on siksi osattu odottaa. Myös esimerkiksi Ranskassa on tänä vuonna raportoitu uusi antibiooteille vastustuskykyinen bakteerilöydös.

Yksittäisen vastustuskykyisen bakteerikannan löytyminen Suomesta on THL:n mukaan kuitenkin hyvä merkki siitä, että seurantajärjestelmät toimivat.

Pahimmillaan hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen tauti alle 1-vuotiaille ja erityisesti vastasyntyneille, jotka eivät ole ehtineet saada yhtäkään rokoteannosta hinkuyskää vastaan tai joiden äitejä ei ole rokotettu raskauden aikana.

THL on suositellut elokuusta 2024 lähtien hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskaana oleville.

Lue myös: Korona-ajan velka näkyy nyt tartuntatautien hengitystiesairasteluna

Juttua täydennetty 1.11.2024 kello 18.28.

Tuoreimmat aiheesta

Tartuntataudit