THL suosittelee hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskaana oleville

Hinkuyskä on lisääntynyt Suomessa ja muualla Euroopassa erityisesti nuorissa ikäryhmissä. Tauti on vaarallinen alle 1-vuotiaille ja etenkin vastasyntyneille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskaana oleville.

Tiedotteen mukaan tavoitteena on estää vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia. Rokote voidaan antaa raskauden seurantaan kuuluvalla neuvolakäynnillä.

Hinkuyskä on vaarallinen alle 1-vuotiaille ja erityisesti vastasyntyneille. Ensimmäinen hinkuyskärokoteannos annetaan vasta kolmen kuukauden iässä.

THL:n mukaan äidin rokottaminen raskauden aikana on turvallista. Rokotteena tarjotaan dtap-rokotetta, jolla on korkea suojateho imeväisikäisten hinkuyskää ja siihen liittyvää kuolleisuutta vastaan.

Suosituksen taustalla ovat Suomessa ja muualla Euroopassa erityisesti nuorissa ikäryhmissä lisääntyneet hinkuyskätapaukset.

Vauvoilla oireet voivat olla epätyypillisiä

Tämän vuoden aikana Suomessa on raportoitu yhteensä 1 233 laboratoriovarmennettua hinkuyskätapausta, mikä on selvästi enemmän kuin vastaavaan aikaan ennen koronapandemiaa. Tuolloin tapauksia raportoitiin tyypillisesti 200–500 vuodessa.

THL arvioi, että laboratoriovarmennetut tapaukset edustavat todennäköisesti vain pientä osaa taudin kokonaismäärästä väestössä.

Hinkuyskä tarttuu pisaratartuntana. Taudin voi sairastaa useita kertoja elämänsä aikana, sillä sairastettu hinkuyskä ei anna pysyvää suojaa uutta tartuntaa vastaan.

Hinkuyskän tyypillinen oire on puuskittainen yskä, mutta pienillä vauvoilla taudin oireet voivat olla epätyypillisiä.

Taudinkulkua voidaan lievittää antibioottihoidolla, jos hoito päästään aloittamaan taudin alkuvaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat