Suomessa taposta voi selvitä ilman rangaistusta – rikostoimittajat ihmettelevät nykyistä lakia: "Se on omaisille aivan järkyttävää"

9:38img
Miksi taposta voi selvitä ilman rangaistusta, mutta murhasta ei? Rikostoimittajat pohtivat tätä keskiviikon Huomenta Suomessa. Aiheena myös Pikku Huopalahden henkirikos.
Julkaistu 16.08.2023 11:00
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Miksi taposta voi Suomessa selvitä ilman rangaistusta, mutta murhasta ei? Huomenta Suomen Rikostoimittajat-keskustelussa ihmeteltiin nykyistä lakia.

Jos tappaja onnistuu pakoilemaan virkavaltaa 20 vuotta, henkirikos voi jäädä kokonaan selvittämättä ja tekijä ilman rangaistusta. 

Tämä on mahdollista, sillä nykyisen lain mukaan tapon syyteoikeus vanhentuu 20 vuodessa.

Laki on sama myös muille sellaisille rikoksille, joista voi saada yli kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksen. Kategoriaan kuuluvat esimerkiksi törkeä ryöstö ja törkeä huumausainerikos. 

MTV:n Rikostoimittajat ihmetteli nykyistä lakia keskiviikon Huomenta Suomessa. 

Tappo on tahallinen henkirikos, kuten murha. Murha ei kuitenkaan lain mukaan vanhene koskaan.

– Moni asiantuntijakin on sanonut, että se 20 vuoden raja on vähän keinotekoinen, kun puhutaan tahallisista henkirikoksista, rikostoimittaja Pekka Lehtinen kommentoi.

– Moni on sitä mieltä, että tapon kanssa pitäisi olla sama kuin murhassa – eli että ei vanhene koskaan, hän jatkaa.

Selvittämätön murhajuttu nosti kysymyksen esiin

Aihe nousi keskusteluun, koska KRP:n tutkima 17-vuotiaan Sari Liinaharjan uusi murhatutkinta on MTV Uutisten tietojen mukaan kariutumassa näytön puutteeseen

Vuonna 1987 tapahtunutta lukiolaistytön henkirikosta on tutkittu murhana, koska poliisi uskoo vakaasti, että tyttö joutui tahallisen henkirikoksen uhriksi. 

Tappona juttua ei voitaisi enää tutkia, sillä syyteoikeus on jo vanhentunut.

MTV Uutisten tietojen mukaan tutkinnassa ongelmaksi onkin muodostunut se, että vaikka tahallista henkirikosta epäillään, näyttöä murhasta ei ole.

– Tämä on puhdasta spekulaatiota, mutta jos olisi niin, että tappokaan ei vanhenisi koskaan, voitaisiin miettiä, olisiko tässä Liinaharjan jutussa mahdollisuus hieman erilaiseen lopputulokseen, rikostoimittaja Eetu Ruonakoski pohtii Huomenta Suomessa.

– Jos tappo ei vanhenisi, ei tarvitsisi olla näyttöä murhan suunnitelmallisuudesta tai poikkeuksellisen raa’asta ja julmasta tekotavasta. Että hieman vähempikin riittäisi, hän jatkaa.

Rikostoimittajat ovat yksimielisiä siitä, että henkirikoksen uhrien omaisille nykyinen laki on karu. 

– Se on omaisille aivan järkyttävää, että omaisen kohtalo on täysin tietämättömissä, ja että joku voi päästä teosta pälkähästä, kommentoi rikostoimittaja Rebekka Härkönen

Katso koko keskustelu artikkelin yllä olevalta videolta. Huomenta Suomessa puitiin myös Helsingin Pikku Huopalahdessa tapahtunutta henkirikosta, jonka oikeudenkäynti on alkanut tänään.

Lue myös: MTV:n tiedot: Sari Liinaharjan murhasta epäilty Corolla-mies vapautuu epäilystä jo toistamiseen – 17-vuotiaan surma jää taas mysteeriksi

Tuoreimmat aiheesta

Henkirikokset