Suomesta löytynyt uusi hyttyslaji – tiedetään levittävän aivotulehdusta aiheuttavaa virusta

Uusi laji tunnetaan muualla Länsi-Niilin viruksen levittäjänä. Tutkijan mukaan on erittäin epätodennäköistä, että tautia esiintyisi Suomessa.

Rannikkoseudulta Porista on löydetty ennen Suomessa havaitsematon hyttyslaji, Helsingin yliopisto tiedottaa.

Löydetty Culex modestus -laji on 44. Suomesta löydetty laji. Havainto on pohjoisin lajin kohdalla Euroopassa.

Helsingin yliopiston virologian osaston tutkija Lorna Culverwell teki löydöksen osana viime kesänä keräämiään hyönteisnätteitä.

– Tämän lajin edustajia löytyi vain yksi kappale, mutta pidän epätodennäköisenä, että se olisi lajinsa ainoa edustaja Suomessa, Culverwell kertoo tiedotteessa.

Tutkijan mukaan ajantasainen tieto hyttyslajien esiintyvyydestä on merkittävää mahdollisten taudinaiheuttajien ymmärtämiseksi. 

Nyt löydetyn, hyttysen tiedetään levittävän Länsi-Niilin virusta lintujen ja ihmisten tai lintujen ja hevosten välillä. Virus kuuluu flavivirus-sukuun. Tätä variaatiota esiintyy laajoilla alueilla Keski-, Itä- ja Etelä-Euroopassa sekä muualla Välimeren ympäristössä.

Arviolta 80 prosentissa tapauksista virus ei aiheuta merkittäviä oireita ihmisellä. Viruksen aiheuttaman aivotulehduksen oireita ovat muun muassa kuume, ihottuma, päänsärky, väsymys, lihaskivut, pahoinvointi ja imusolmukkeiden turvotus. Noin yhdellä 150 infektion saaneesta voi ilmetä myös hermosto-oireita.

Tutkija kuitenkin rauhoittelee suomalaisia.

– Suomalaisten ei kannata huolestua tästä hyttyslöydöstä, sillä Suomessa ei ole tavattu tartuntoja ihmisillä tai hevosilla. Tämä löydös kuitenkin muistuttaa, miten tärkeää on tietää, mitä hyttyslajeja täällä elää. Kun tiedämme, mitä tauteja hyttyset muualla maailmassa voivat levittää, voimme paremmin tutkia, miten todennäköisiä tartunnat olisivat tulevaisuudessa, Culverwell kertoo tiedotteessa.

Culverwell huomauttaa, että ilmaston lämpeneminen tulee todennäköisesti muuttamaan hyttyslajien määrää, ja ennen etelämmässä tavattuja lajeja voi levitä Suomeen. Tutkimuksessa kartoitetaan mahdollisia terveysriskejä ihmisille ja eläimille.

Lähteenä myös Duodecim.

Lue myös:

    Uusimmat