Tällainen on Länsi-Niilin virus, jota Suomesta löytynyt uusi hyttyslaji voi levittää

Miten hyttysiä voisi karkottaa luonnonmukaisesti? MTV testasi yhtä niksiä 2:41
KATSO MYÖS: Miten hyttysiä voisi karkottaa luonnonmukaisesti? MTV testasi yhtä niksiä!

Suomesta on löytynyt uusi hyttyslaji, joka voi kantaa Länsi-Niilin virusta. Mutta miten Länsi-Niilin viruksen aiheuttama tauti oireilee?

Uutisoimme aiemmin, että rannikkoseudulta Porista on löydetty ennen Suomessa havaitsematon hyttyslaji, jonka tiedetään levittävän Länsi-Niilin virusta lintujen ja ihmisten tai lintujen ja hevosten välillä.

Miten Länsi-Niilin virus tarttuu?

Suomessa virusta ei ole tavattu.Helsingin yliopiston virologian osaston tutkija Lorna Culverwellin mukaan on erittäin epätodennäköistä, että tautia esiintyisi Suomessa.

Terveyskirjaston mukaan virus tarttuu, kun hyttynen pistää ensin virusta kantavaa lintua ja sen jälkeen ihmistä. Tauti ei siis tartu ihmisestä toiseen hyttysenpiston välityksellä. Länsi-Niilin viruksen voi kuitenkin saada myös veren- tai elinsiirron välityksellä.

Vuonna 2018 uutisoitiin, että virus aiheuttaa neljän viikon verenluovutusrajoituksen Etelä- ja Itä-Euroopassa matkustaville heinäkuun alusta marraskuun loppuun. Karenssi verenluovutuksessa on ollut olemassa EU:n alueella jo pidempään.

Länsi-Niilin viruksen aiheuttaman taudin oireet

Valtaosa tautitapauksista on oireettomia, eikä Länsi-Niilin virus ei ole terveille aikuisille tavanomaista virusta vaarallisempi. Vain joka neljäs sairastuu, tavallisesti 2–14 päivää tartunnan saamisen jälkeen.

Tavallisia oireita ovat kuume, päänsärky ja lihaskivut, mutta kuume voi myös olla matala tai sitä ei välttämättä ole lainkaan. Kuumeen jälkeen iholle voi ilmaantua ihottumaa. Joillakin esiintyy selkäkipua, silmäsärkyä, nielutulehdusta, ripulia tai oksentelua. 

Tauti paranee nopeasti, mutta se voi jättää jälkeensä uupumusta, muistihäiriöitä, päänsärkyä ja tasapainovaikeuksia jopa viikoiksi. 

Noin yksi kahdestasadasta sairastuu aivokalvo- tai aivotulehdukseen, joka voi johtaa kuolemaan. Sairastumiset painottuvat iäkkäisiin. Tautiin voi myös liittyä muita vakavia komplikaatioita. 

Onko Länsi-Niilin virukseen hoitoa?

Hoitoa tai rokotetta virukseen ei ole. Paras keino onkin suojautua hyttysten pistoilta.

Katso myös: Hyttysgurun vinkit ötököiltä suojautumiseen:

Lue myös:

    Uusimmat