Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustusyhteistyö saattaa aiheuttaa ärtymystä Venäjällä.
Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken allekirjoittivat tänään historiallisen sopimuksen. DCA-sopimus eli Defense Cooperation Agreement täydentää Suomen Nato-jäsenyyttä ja tiivistää yhteistoimintaa Yhdysvaltojen kanssa.
Lue lisää: "Sopimus mahdollistaa yhteistyön kaikissa tilanteissa" – DCA-sopimus on nyt allekirjoitettu
Sopimuksen myötä Suomessa avataan 15 aluetta Yhdysvaltojen joukkojen mahdolliseen käyttöön. Kaikki alueet ovat sotilaskohteita ja sopivia maa-, meri- ja ilmavoimien toiminnalle.
Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut turvallisuustutkija ja prikaatikenraali evp. Juha Pyykönen uskoo, että alueiden sijoittamisessa on otettu huomioon Suomen itänaapuri.
– Onhan se historiamme tuntien aika todennäköistä.
Katso kartalta artikkelin videolta paikat, joihin yhdysvaltalaisjoukot Suomessa sijoitetaan.
9:40Mitä Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyösopimus konkreettisesti tarkoittaa varuskunnille? Haastattelussa turvallisuustutkija ja prikaatikenraali evp. Juha Pyykönen.
Sotilaita ja kalustoa Suomeen ensi vuonna?
DCA-sopimuksen myötä Suomeen saapuvat yhdysvaltalaisjoukot vaativat oman infrastruktuurinsa ja logistiikkansa toimintaansa varten.
– Mitkä ovat ne mahdolliset rautatiet ja muut mahdolliset solmukohdat, minkälaista huipputeknologiaa Yhdysvallat haluaa tänne tuoda… Nämä kaikki asiat tulevat ensi vuoden aikana varmaankin selviämään.
– Sanoisin, että sotilaita tulee ensi vuoden jälkimmäisellä puolella.
Pyykönen painottaa, että pysyviä yhdysvaltalaisjoukkoja Suomeen ei sijoiteta. Suomessa toimivien joukkojen koko tulee todennäköisesti vaihtelemaan tilanteen mukaan.
– Tähän saakka on annettu ymmärtää, että ehkä sellaisia taistelujoukkoja, jotka ovat 1000-1500 sotilasta kerrallaan.
2:09Suomen ja Yhdysvaltojen välistä puolustusyhteistyötä säätelevä DCA-sopimus allekirjoitettiin tänään Washingtonissa.