Suomi karkotti kesäkuussa Venäjän lähetystöstä yhdeksän vakoojaa – Tehtaankadulta poistunut poikkeuksellinen määrä venäläisiä

Venäjän suurlähetystön Helsingissä on jättänyt poikkeuksellinen määrä työntekijöitä sen jälkeen, kun Suomi päätti karkottaa kesäkuussa venäläisvakoojia. 

Tehtaankadulta on lähtenyt muun muassa useita lähetystöavustajia, ja monet Suomen jättäneistä ehtivät työskennellä maassa tavallista lyhemmän ajan. 

Ulkoministeriö salaa karkotettujen henkilöllisyydet, mutta STT:n selvityksen perusteella Tehtaankadulta on lähtenyt kesällä poikkeuksellinen määrä venäläisiä.

Tiedot käyvät ilmi selvityksestä, jonka STT teki vertailemalla eri aikoina julkisina olleita tietoja venäläisdiplomaateista Suomessa.

Ulkoministeriö pitää verkossa listaa, josta näkyvät maassa parhaillaan oleskelevat diplomaatit. 

Ministeriö on poistanut listalta kesäkuun loppupuolen ja heinäkuun loppupuolen välissä yhdeksän venäläisen nimet, mikä vastaa kesäkuussa karkotuspäätöksen saaneiden venäläisvakoojien määrää.

Kaikki poistuneista eivät silti ole karkotettuja. Listalta on kadonnut esimerkiksi kaupallinen edustaja, joka sai mediatietojen mukaan siirron Kazakstaniin jo runsas kuukausi ennen Suomessa tehtyjä karkotuspäätöksiä.

Häntä lukuun ottamatta Suomesta poistunut joukkio vaikuttaa arvostavan yksityisyyttä. Juuri kenestäkään ei näytä löytyvän verkosta juuri minkäänlaisia jälkiä, vaikka sellaisia etsisi heidän venäjänkielisillä nimillään.

Ulkoministeriö kiristi salaamistaan

Suomi päätti karkottaa venäläisiä maasta kesäkuun kuudentena päivänä. Päätöksen teki tp-utva, joka koostuu presidentistä ja hallituksen avainministereistä.

Lakonisessa tiedotteessa kerrottiin, että Suomi karkottaa Venäjän lähetystöstä yhdeksän tiedustelutehtävissä toiminutta työntekijää. Perusteluksi sanottiin se, että he olivat toimineet diplomaattisuhteita sääntelevän Wienin sopimuksen vastaisesti.

Selkokielisemmin sanottuna poliittinen johto päätti karkottaa Suomesta peiteroolissa toimineita venäläisiä vakoojia.

Ennen karkotuspäätöstä ulkoministeriö on antanut pyynnöstä listauksia, joista selviävät eri aikoina maassa oleskelleiden venäläisdiplomaattien tulo- ja lähtöajat. Kesäkuun 21. päivä ministeriöstä kuitenkin ilmoitettiin sähköpostitse, että listauksen toimittaminen voisi paljastaa salaisia tietoja tp-utvan päätöksestä.

Myöhemmin ministeriö toimitti päätöksen, jossa salaamista perustellaan muun muassa kansainvälisten suhteiden mahdollisella vaarantumisella.

Samaan aikaan kun ulkoministeriö on kieltäytynyt toimittamasta aiemmin julkiseksi katsomaansa listausta, se on ylläpitänyt verkossa päivittyvää listaa Suomessa oleskelevista venäläisdiplomaateista. STT tallensi ulkoministeriön listauksen, kun ministeriö ilmoitti salaamisesta.

Vertaamalla ulkoministeriön verkossa juhannuksen alla ja heinäkuun loppupuolella mainitsemia diplomaatteja voi nähdä, että yhdeksän venäläisnimeä on poistunut tällä välillä diplomaattilistalta.

Poikkeuksellinen määrä

Julkisia ja aiemmin julkisia tietoja vertailemalla voi myös huomata, että kesä–heinäkuusta Suomesta poistuneiden venäläisten määrä on poikkeuksellinen.

Viime vuoden kesäkuussa lähetystöstä poistui neljä henkilöä ja heinäkuussa ei ainoatakaan. Myöskään muilta kuukausilta ei löydy vastaavaa poistuneiden rypästä, kun tarkastellaan lähteneitä syyskuusta 2021 saakka.

Ulkoministeriö on aiemmin toimittanut pyynnöstä tiedot venäläisdiplomaattien tulo- ja lähtöpäivistä Suomessa syyskuun 2021 ja maaliskuun 2023 välillä.

Toiseksi suurin tehtävänsä jättäneiden venäläisten rypäs ajoittuu helmikuulle. Tuolloin tehtävänsä lopetti samana päivänä yhteensä jopa neljä venäläistä ja koko kuussa kuusi venäläistä.

Jo viime vuonna venäläisten tiedustelu-upseerien määrä väheni Suomessa noin puoleen aiemmasta, arvioi suojelupoliisi tänä keväänä. Supo kertoi maaliskuisessa tiedotteessaan syyksi karkotukset ja viisumien epäämiset.

Oleskelu jäi lyhyeksi

Diplomaattilistausten tietoja vertailemalla on nähtävissä, että monien tänä kesänä poistuneiden venäläisten pestit Suomessa jäivät tavallista lyhemmiksi.

Syyskuun 2021 ja maaliskuun 2023 välillä tehtävänsä päättäneet venäläisdiplomaatit olivat työskennelleet Suomessa keskimäärin vajaat neljä vuotta, mihin juhannuksen ja heinäkuun lopun välillä Suomesta poistuneista venäläisistä ei yllä kukaan. Tarkka maassaolon aika oli haarukoitavissa kahdeksalta Suomen kesällä jättäneistä venäläisistä, ja tämän joukon Suomessa työskentelyn keskiarvo oli vain runsas vuosi.

Suomen päätös tiedottaa oma-aloitteisesti tehdyistä diplomaattien karkotuksista oli aiempaan nähden poikkeuksellinen. Suomen perinteisestä linjasta poikkeavasti toimii esimerkiksi Viro, jossa maan turvallisuuspoliisi Kapo on jopa julkaissut maasta karkotettujen venäläisten nimiä ja kuvia vuosikirjassaan.

Lue myös:

    Uusimmat