Suomi on Naton jäsen vuoden loppuun mennessä, sanoo Nato-asiantuntija

Suomi on Naton jäsen vuoden loppuun mennessä, arvioi valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä.

Suomen valtionjohdon on määrä tehdä tänään virallinen päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta. Päätöksen tekevät tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden kello 13. MTV Uutiset Live näyttää tilaisuuden suorana.

– Odotan suoria kannanottoja ja selkeitä nuotteja siihen, että Suomi jättää Nato-hakemuksen. Alustavien tietojen mukaan siellä voi olla myös pohdintaa siitä, miten prosessi konkreettisesti tästä etenee, ennakoi valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä Helsingin yliopistosta MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Hallitus antaa eduskunnalle sunnuntaina uuden Nato-selonteon, jossa esitetään Nato-jäsenyyden hakemista.

Selonteon käsittely eduskunnassa alkaa maanantain lähetekeskustelussa, jossa kansanedustajat saavat pitää puheenvuoroja.

– Lähetekeskustelu voi olla hyvinkin pitkä, jos kutakuinkin kaikki edustajat haluavat pitää puheenvuoron. Tähän voi mennä kymmeniä tunteja. Puhemies Matti Vanhasen arvion mukaan asiaa on mahdollista käsitellä aina aamun tunneille ja tiistain puolelle, Särkkä sanoo.

Kaikki prosessin vaiheet tarpeellisia

Särkkä arvioi, että selonteko voitaisiin hyväksyä eduskunnassa tiistaina.

– Lähetekeskustelun jälkeen ulkoasiainvaliokunta käsittelee selonteon mahdollisesti tiistain kuluessa, minkä jälkeen selonteko palautuu eduskuntaan. Tässä tapauksessa eduskunta hyväksynee varmasti selonteon nopeasti.

Särkän mukaan kaikki Nato-prosessin vaiheet Suomessa ovat tarpeen, jotta Suomen Nato-jäsenyydelle on riittävän vankka tuki myös eduskunnassa.

– Presidentti voisi hallituksen esityksestä tehdä päätöksen Nato-jäsenyyden hakemisesta, mutta lopulta eduskunta äänestää Suomen Nato-jäsenyyspöytäkirjan ratifioinnista sen jälkeen, kun kaikki muut Nato-maat ovat hyväksyneet Suomen. Tässä halutaan varmistaa, että meillä on Suomen eduskunnan tuki.

Särkkä arvioi, että Suomi voi olla Natossa tämän vuoden loppuun mennessä.

– Ratifiointi Nato-maissa voi kestää useita kuukausia ja sisäpoliittiset tilanteet vaikuttavat siihen, missä aikataulussa tämä viedään läpi. Uskoisin, että tämän vuoden loppuun mennessä kierros on käyty läpi Nato-maissa, ja voidaan siirtyä jäsenyyshakemuksen allekirjoittamiseen Suomessa.

Särkkä ei usko siihen, että esimerkiksi Turkki asettuisi vastustamaan Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Pelot ovat tietyllä tapaa aiheettomia. Uskon, että ratifointi viedään Nato-maissa läpi aika nopeasti ja kivuttomasti.

Lue myös:

    Uusimmat