OECD on julkaissut raportin, joka kuvaa väestön hyvinvoinnin, talouden ja ympäristön kestävyyden yhteisvaikutuksia.
Suomalaisten hyvinvoinnin taso saattaa laskea, jos koulutukseen ja terveyserojen kaventamiseen ei panosteta, osoittaa taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n tuore raportti.
Raportti kuvaa väestön hyvinvoinnin, talouden ja ympäristön kestävyyden yhteisvaikutuksia.
– OECD:n tuore arvio auttaa tekemään päätöksiä, joiden vaikutus talouteen ja hyvinvointiin on myönteinen, sanoo tiedotteessa Romina Boarini, OECD:n hyvinvointitalouteen keskittyvän WISE-keskuksen johtaja.
Boarinin mukaan Suomi on yksi maailman johtavista maista kestävän hyvinvoinnin alalla.
Suomen hyvinvoinnin tilaa koskevassa raportissa on kuitenkin havaittu osaamisen ja hyvinvoinnin osa-alueita, joiden kehityssuunta on huolestuttava. Niillä on pitkällä aikavälillä väistämättä myös taloutta heikentävä vaikutus, jos tilanteeseen ei haeta aktiivisia ratkaisuja.
Eroja voidaan kaventaa päätöksenteolla
Heikentyvä osaaminen ja terveydentila sekä eriarvoisuus vaikuttavat ihmisten työkykyyn ja kykyyn osallistua yhteiskuntaan. Mielenterveyden häiriöiden lisäksi ylipaino ja siihen liittyvät sairaudet ovat yleistyneet.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Veli-Mikko Niemen mukaan hyvinvoinnin ja terveyden merkittäviä eroja alueiden ja ihmisryhmien välillä voidaan kaventaa kansallisella päätöksenteolla.
– Tarvitsemme lainsäädännöllisiä ja rahoitukseen liittyviä toimia, sanoo Niemi tiedotteessa.