Tutkimus: Ympäristöystävälliset käytännöt voivat lisätä yritysten tehokkuutta

Siirtyminen kohti vihreää taloutta voi auttaa tutkijoiden mukaan kaventamaan Suomen tuottavuuskuilua johtaviin teollisuusmaihin nähden.

Ympäristöystävälliset käytännöt voivat edistää sekä kestävää kehitystä että yritysten tehokkuutta energiaintensiivisillä aloilla. Näin kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan uusi tutkimus, jossa havaittiin positiivinen yhteys hiilituottavuuden ja työn tuottavuuden välillä.

Hiilituottavuudella mitataan taloudellista tuotantoa päästöyksikköä kohden. 

Lisäys hiilituottavuuteen tarkoittaa päästöjen vähenemistä samalla tuotannon tasolla tai tuotannon lisäystä samalla päästötasolla.

Etla ja tutkimuslaitos Labore ovat laatineet raportin yhteistyössä Suomen tuottavuuslautakunnalle.

Suomen tuottavuus 70 prosenttia Yhdysvalloista

Etlan tiedotteen mukaan tuottavuuden kasvu on hidastunut vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen kehittyneissä maissa. Suomessa tuottavuuskasvu on ollut erityisen heikolla tolalla, tiedotteessa todetaan.

Tuottavuuden kasvua ovat Suomessa heikentäneet Etlan mukaan resurssien huono hajauttaminen ja Suomen elektroniikkateollisuuden negatiivinen tuottavuusshokki.

Tuottavuuskuilu on tutkijoiden mukaan syventynyt Suomen ja muiden johtavien teollisuusmaiden välillä. Tutkimuksessa kerrotaan esimerkiksi, että Suomen työn tuottavuus oli vuonna 2022 vain vajaat 70 prosenttia Yhdysvaltojen vastaavasta.

Siirtyminen kohti vihreää taloutta voi auttaa tutkijoiden mukaan kaventamaan tätä tuottavuuseroa.

Tuottavuuden kasvua ovat Suomessa heikentäneet Etlan mukaan resurssien huono hajauttaminen ja Suomen elektroniikkateollisuuden negatiivinen tuottavuusshokki.

Etlan tiedotteessa sanotaan myös, että teknologiariippuvuutta voitaisiin vähentää lisäämällä julkista rahoitusta puhtaan teknologian tutkimus- ja kehittämistoiminnalle. 

Myös EU-tason vihreitä investointiohjelmia voitaisiin hyödyntää paremmin, toteaa tiedotteessa Etlan tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen.

Lue myös:

    Uusimmat