Presidentti Stubb suurlähettiläspäivillä: "On pidettävä huolta, ettei Venäjän hybridivaikuttamisyrityksiä itse helpoteta"

Presidentti Stubb piti puheen suurlähettiläspäivillä 23:38
Stubb sanoi puheessaa, että pitää pitää huoli, ettei Venäjän hybridivaikuttamista itse helpoteta.

Presidentin mukaan Nato-integraatio on sujunut hyvin. Siinä ja suhteissa Yhdysvaltoihin kannattaa "takoa nyt, kun rauta on kuumaa", Stubb viestitti suurlähettiläspäivillä.

Tasavallan presidentti Alexander Stubbin mukaan Suomessa on pidettävä huolta siitä, ettei Venäjän Suomeen kohdistamia hybridivaikuttamisyrityksiä itse helpoteta. Kun tavoitteena on hämmennyksen luominen ja mediatilan hallinta, voivat hyvääkin tarkoittavat kannanotot pelata vastapuolen pussiin, suurlähettiläspäivillä puhunut Stubb muistutti. Presidentin sanoin jokaisen risahduksen perässä ei ole syytä juosta.

– Maltti on suomalainen hyve. Ei juosta joka risahduksen perässä, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan on Suomen edun mukaista, että sota päättyy Ukrainan voittoon ja sen tavoittelemaan oikeudenmukaiseen rauhaan. Jos Venäjä kokee onnistuneensa sodassa, Suomen aluetta ja maailmaa uhkaa pitkä epävakauden kausi.

– Eikä vain Eurooppaa – vaikutukset ovat globaalit, Stubb lisäsi.

Suomen integroituminen Natoon on sujunut Stubbin mukaan erinomaisesti ja asetetut tavoitteet on saavutettu. Vaikka Suomi on uusi ja monella mittarilla pieni jäsenmaa, on se Stubbin mukaan Natossa painoarvoltaan kuitenkin keskisuurten joukossa.

– Hyödyntäkää tätä. Kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa, Stubb evästi suurlähettiläitä.

Suhteita syvennettävä globaaliin etelään

Presidentin mukaan sama tilaisuuden hyödyntämisen ohje pätee myös Suomen ja Yhdysvaltain suhteeseen, joka on nyt läheisempi kuin koskaan.

– Sillä on tietysti merkitystä, kuka Yhdysvaltain seuraava presidentti on. Mutta selvää on, että Suomi tulee toimeen ja työskentelee kaikkien Yhdysvaltojen hallintojen kanssa, Stubb sanoi viitaten marraskuun presidentinvaaleihin.

Vaikka Natoon liittyminen on sujunut Suomelta hyvin, opittavaakin on yhä. Stubbin mukaan liittoutuminen vaatii ajattelutavan ja kulttuurin muutosta. Saumaton yhteistyö ulkoministeriön ja puolustusministeriön välillä on entistä tärkeämpää, samoin kiinteä yhteistyö sisäisen turvallisuuden viranomaisten kanssa.

– Tähän toivon kaikkien kiinnittävän huomiota, Stubb sanoi.

Presidentin mukaan globaali etelä ratkaisee paljolti sen, miltä uusi maailmanjärjestys näyttää. Siksi Suomen pitää syventää suhteita paitsi suuriin etelän maihin myös keskisuuriin maihin niin Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Lähi-idässä ja Persianlahdella kuin Keski-Aasiassakin.

– Itse teen kaikkeni näiden suhteiden rakentamiseksi ja syventämiseksi, Stubb sanoi.

Lähi-idän osalta Stubb toisti Suomen kannattavan kahden valtion mallia.

– Kun – ei jos – tunnustamme Palestiinan valtion, teemme sen sellaisena ajanhetkenä, joka palvelee rauhan tavoitetta. Tämäkin on arvopohjaista realismia. Asenne ei ole strategia. Se, että on mielipide, ei riitä, Stubb muotoili.

Otti kantaa Orpon lomakohuun

Stubbin mukaan on hyvä, että Suomen järjestelmä mahdollistaa edustamisen kahdella tavalla. Presidentti kommentoi suurlähettiläspäivillä keskustelua, joka heräsi kun pääministeri Petteri Orpo (kok.) pyysi Stubbia sijaistamaan itseään heinäkuussa Euroopan poliittisen yhteisön kokouksessa.

Stubbin mukaan on tärkeää, että yhteistoiminta on saumatonta varsinkin jännittyneessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

Presidentti huomautti myös, että Euroopan poliittisen yhteisön kokous ei ollut EU-kokous. EU-kokouksissa Suomea edustavat ministerit.

Lue myös:

    Uusimmat