Viestipalvelu Telegram taistelee sulkemista vastaan Venäjällä – "Jos terrorismin haluaa voittaa estämisillä, pitää blokata koko internet"

telegram sovellus kielto
/All Over Press
Julkaistu 26.06.2017 08:59(Päivitetty 26.06.2017 19:35)

MTV UUTISET - STT

Venäjä uhkaa estää viestipalvelu Telegramin käytön. Viranomaiset vaativat suosittua palvelua luovuttamaan itseään koskevia tietoja, jotta se voidaan kirjata viranomaisten ylläpitämään rekisteriin.

Telegram on samantapainen pikaviestipalvelu kuin Facebookin omistama Whatsapp.

Uutistoimisto Tassin mukaan rekisteröinti tarkoittaisi sitä, että laki velvoittaisi Telegramin taltioimaan käyttäjiensä viestiliikennettä ja luovuttamaan tietoja tarvittaessa viranomaisille. Laki edellyttää rekisteröitymistä erilaisilta tiedonvälittäjiltä, kuten blogeilta ja nettisivuilta, joilla on yli 3000 käyttäjää vuorokaudessa.

Telegram on kieltäytynyt vaatimuksista.

Valvovan viestintäviranomaisen johtaja Aleksandr Zharov on varoittanut, että Telegramin aika käy vähiin. RBK-uutissivuston mukaan Zharov sanoi NTV-kanavalle palvelun tarjoavan terroristeille mahdollisuuden viestiä ilman, että viranomaiset pääsevät viesteihin käsiksi.

Maanantaina Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoi, että Telegramia käytettiin Pietarin metron terrori-iskun valmistelussa. FSB sanoi saaneensa luotettavaa tietoa siitä, että itsemurhapommittaja, hänen rikostoverinsa ja heidän johtajansa ulkomailla käyttivät Telegramia suunnitelmiensa salaamiseen.

Huhtikuun itsemurhaiskussa kuoli 15 ihmistä. Tekijäksi ilmoittautui al-Qaida-kytköksistä epäilty ryhmä.

"Pitää blokata koko netti"

Telegramin perustajan Pavel Durovin mukaan Telegramin viestit on salattu niin, ettei se itsekään pysty niitä avaamaan. Hänen mukaansa terrorismia vastaan on turha taistella estämällä jokin tietty palvelu, koska muita viestien salaamisen mahdollistavia palveluja on tarjolla.

– Missään maailman maassa kaikkia vastaavia viestipalveluja ja VPN-palveluja ei ole estetty. Jos terrorismin haluaa voittaa estämisillä, pitää blokata koko internet, Durov kommentoi perustamassaan VKontakte-verkostossa.

Telegramin on ottanut käyttöön noin sata miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun se lanseerattiin vuonna 2013.

Presidentinhallinto totesi maanantaina, että kiista ei kuulu sille eli Kremlille.

Jos Telegramin käyttö estetään, käyttäjät - myös presidentti Putinin hallinnon virkamiehet - saattavat siirtyä johonkin toiseen, esimerkiksi yhdysvaltalaiseen palveluun.  

Tuoreimmat aiheesta

Digi