Suositusta laihdutuslääkkeestä saattoi löytyä uusi terveyshyöty

Esimerkiksi Ozempicista tuttu vaikuttava aine voisi auttaa vähentämään tupakanhimoa.

Laihdutuslääkkeenä mainetta keränneet Wegowy ja Ozempic voisivat auttaa myös lopettamaan tupakoinnin, kertoo CNN

Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lääkkeen ja tupakoinnin lopettamisen välillä on "lupaava yhteys".

– Havainnot viittaavat siihen, että kliinisiä tutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan arvioida semaglutidin potentiaalia nikotiiniriippuvuuden hoidossa, tutkijat kirjoittavat.

Tarvitsivat harvemmin apua tupakoinnin lopettamiseen

Tutkimuksessa setvittiin yli 200 000 kakkostyypin diabeteksen hoidon aloittaneen henkilön terveystietoja. Heistä noin 6 000 sai lääkkeenä semaglutidia, jota on esimerkiksi Ozempicissa.

Vuoden aikana semaglutidilääkettä saaneet saivat muita huomattavasti harvemmin lääketieteellisiä hoitoja tupakoinnin lopettamiseen. Hoitoja olivat esimerkiksi tupakoinnin lopettamiseen määrätyt lääkkeet tai neuvontapalvelut aiheeseen liittyen.

Samantyylisiä löydöksiä tehtiin sekä lihavista että normaalipainoisista henkilöistä.

Semaglutidi saattaa vähentää nikotiinin "palkintovaikutuksia"

Reutersin mukaan henkilöt, jotka käyttivät sekä tupakkatuotteita että semaglutidilääkitystä, keskustelivat tupakoinnistaan lääkärin kanssa 32 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muunlaisia lääkkeitä käyttävät. 

He saivat reseptejä tupakoinnin lopettamiseen liittyviin tuotteisiin 68 prosenttia epätodennäköisemmin, ja ohjaustakin 21 prosenttia epätodennäköisemmin.

On mahdollista, että semaglutidi vähentää nikotiinin "palkintovaikutuksia" aivoissa, kuvailee Reuters.

Katso myös: Laihdutuslääke Ozempicista on kasvanut nopeasti maailmanlaajuinen puheenaihe. Millaisesta lääkkeestä on kyse ja kenelle se sopii? Juttu jatkuu videon alla.

Laihdutuslääke Ozempicista on kasvanut maailmanlaajuinen puheenaihe. Millaisesta lääkkeestä on kyse ja kenelle se sopii? 9:36
Videolla keskeisiä faktoja ilmiöksi nousseista laihdutuslääkkeistä.

Paljon jäi selvittämättä

Lisäselvityksiä aiheesta kaivataan vielä. Tutkimuksessa ei esimerkiksi selvitetty, miten paljon tupakkatuotteita henkilöt olivat käyttäneet. Epäselväksi jäi sekin, vähensivätkö tai lopettivatko henkilöt tupakoinnin kokonaan.

Lisäksi syyt sille, miksi henkilöt eivät hakeneet apua tupakoinnin lopettamiseen, voivat vaihdella. On mahdollista, että he eivät yksinkertaisesti halunneet tällaista apua.

Tutkimusta tehneen Nora Volkowin mukaan olisikin ratkaisevan tärkeää ymmärtää, miten semaglutidi vaikuttaa nikotiiniriippuvuuteen liittyviin tekijöihin.

CNN:n mukaan muissa varhaisissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että semaglutidi ja muut samantyyliset lääkkeet saattavat vaikuttaa aivojen palkkiokeskukseen, jolloin erilaisia himoja, tupakka mukaan lukien, olisi helpompaa hallita.

Volkowin mukaan se, että tupakoinnin lopettamiseen löytyisi uusi lääke, tarjoaisi "valtavia vaikutuksia terveydelle".

Aiemman tutkimuksen mukaan semaglutidilla on myös sydänterveysetuja.

Katso myös: Laihdutuslääkkeiden suosio räjähti käsiin myös Suomessa

Laihdutuslääkkeiden suosio räjähti käsiin 0:53
Monien julkkisten on huhuttu käyttäneen diabeteksen hoitoon kehitettyä Ozempiciä, mikä on nostanut suosiota entisestään.

Lähteet: CNN, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat