Suositusta laihdutuslääkkeestä jälleen huolestuttava havainto

Laihdutuksen ja diabetekseen hoitoon käytettävä lääke semaglutidi, jota myydään Suomessakin kauppanimillä Ozempic ja Wegovy, on jälleen yhdistetty kohonneeseen itsemurha-ajatusten riskiin.

Suositut laihdutuslääkkeet Ozempic ja Wegovy ovat nousseet useita kertoja otsikoihin, sillä niiden on epäilty olevan yhteydessä kohonneeseen itsemurha-ajatusten riskiin.

Ozempic ja Wegovy ovat kauppanimiä semaglutidi-lääkevalmisteille. Semaglutidin yhteyttä kohonneeseen itsemurhariskiin on tutkittu jo aiemmin, mutta tulokset ovat olleet ristiriidassa keskenään, kertoo CNN.

Aiemmin tänä vuonna Euroopan lääkevirasto antoi lausunnon, jossa se kertoi, etteivät saatavilla olevat todisteet osoittaneet yhteyttä itsemurhan, semaglutidin ja muiden painonpudotukseen käytettävien lääkkeiden välillä. 

Myös Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on tutkinut itsemurhan ja itsemurja-ajatusten riskiä semaglutidin ja muiden samaan luokkaan kuuluvien lääkkeiden välillä, eikä se ole toistaiseksi havainnut riskin olleen kohonnut semaglutidin käyttäjillä. 

Virasto kuitenkin sanoo, ettei se voi sulkea pois riskin mahdollisuutta kokonaan, sillä asiasta tehdään jatkuvaa tutkimusta virastossa ja voi olla, ettei tutkimusdataa ole vielä kertynyt tarpeeksi.

Tammikuussa Nature Medicin -alustalla julkaistussa tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että semaglutidi olisi yhteydessä matalampaan itsemurhariskiin verrattuna ihmisiin, jotka käyttivät diabeteksen tai lihavuuden hoitoon jotain muuta lääkitystä. 

JAMA Network Open -alustalla 20.elokuuta julkaistussa uudessa tutkimuksessa on kuitenkin jälleen löydetty viitteitä siitä, että semaglutidi voisi olla yhteydessä lisääntyneisiin itsemurha-ajatuksiin.

Riski kohonnut jopa 45 prosenttia muiden lääkkeiden käyttäjiin verrattuna

Tuorein tutkimus, jossa semaglutidi on yhdistetty lisääntyneisiin itsemurha-ajatuksiin, tutki WHO:n ylläpitämästä, 140 maata kattavasta tietokannasta, millaisia haittatapahtumia semaglutidista oli ilmoitettu.

Tutkimuksen tekijät löysivät kaikkiaan yli 30 500 potilasta kattavan aineiston joukosta 107 raporttia, joissa potilas oli kertonut ajatelleensa itsemurhaa semaglutidia käyttäessään, kertoo CNN.

Kun tutkijat vertasivat semaglutidia käyttävien ihmisten itsemurha-ajatuksia koskevia raportteja kaikkien muiden tietokannan lääkkeiden yhteydessä ilmoitettuihin riskeihin, he havaitsivat, että itsemurha-ajatusten riski oli kohonnut noin 45 prosenttia semaglutidia käyttävillä ihmisillä.

Riski korostui mielialalääkkeiden käyttäjillä

Itsemurha-ajatusten riski oli noin neljä kertaa suurempi niillä semaglutidin käyttäjillä, jotka käyttivät myös masennus- tai ahdistuslääkkeitä, kertoo CNN.

Tutkijoiden mukaan tulos viittaa siihen, että ahdistuneisuus- ja masennushäiriöstä kärsivillä saattaa olla suurempi todennäköisyys kokea itsemurha-ajatuksia, kun heitä hoidetaan semaglutidilla.

Syy-seuraussuhdetta ei voi vielä todistaa

Tutkimuksen tekijöiden mukaan tutkimukseen liittyy paljon rajoitteita, mutta koska niin monet ihmiset käyttävät semaglutidia, olisi heidän mukaansa aiheesta syytä tehdä lisätutkimusta ja kiireellistä selvitystä mahdollisesta itsemurha-ajatusten riskistä lääkkeen käytön yhteydessä, kertoo CNN.

Myös toiset, tutkimustiimin ulkopuoliset asiantuntijat ovat huomauttaneet, etteivät tuoreet tutkimustulokset vielä vahvista varmasti semaglutidin lisäävän itsemurha-ajatuksia.

Tuloksista on vaikea vetää johtopäätöstä siitä, aiheuttaako semaglutidi itsemurha-ajatuksia sen käyttäjille vai ovatko taustalla ennemminkin diagnosoidut mielenterveysongelmat, kommentoi tutkimusta lääketurvallisuuden asiantuntija, tohtori Mahyar Etminan vancouverilaisesta yliopistosta.

Myös ranskalaiset lääketurvallisuuden asiantuntijat, tohtori Francesco Salvo ja tohtori Jean-Luc Faillie, ovat huomauttaneet, että lääketurvallisuustutkimukselle on tyypillistä, että niiden tulokset vaihtelevat riippuen siitä, mitä aineistoa ja tutkimusmetodia on käytetty.

Salvon ja Faillien mukaan semaglutidia ja muita ruokahalua hillitseviä lääkkeitä tulisi määrätä varoen masennusta sairastaville tai aiemmin itsemurha-ajatuksia kokeneille ihmisille.

Heidän mukaansa lääkkeen käytön välitöntä lopetusta tulisi harkita, jos potilas kokee uuden masennusjakson lääkityksen käytön aikana.

Lue myös:

    Uusimmat