Lihavuuslääke semaglutidin käyttö lisääntynyt valtavasti: "Nyt on hyvät ajat käsillä"

Lihavuuslääke semaglutidin suosio kasvaa Suomessa nopeasti. Onko se "ihmelääke" vaivoihimme? 

Lihavuuslääke semaglutidin suosio kasvaa Suomessa nopeasti. Semaglutidi tunnetaan paremmin esimeriksi kauppanimillä Wegowy tai Ozempic. Se on suolistohormonilääke, joka vaikuttaa verensokereihin ja ruokahaluun.

Lääkkeen käyttö on "valtavasti lisääntynyt", kuvaa Helsingin yliopiston professori ja HUS Painonhallintatalon ylilääkäri Kirsi Pietiläinen.

– Nyt meillä on ensimmäistä kertaa historiassamme sellainen tilanne, että olemme löytäneet luonnollisia aineita, jotka erittyvät elimistöstä, hän kuvaa Huomenta Suomessa.

– Pystymme tällaista luontaista mekanismia matkimaan ja samalla suht turvallisesti vaikuttamaan tällaiseen keskeiseen asiaan kuin ruokahalu. Nyt on hyvät ajat käsillä siinä suhteessa.

Tauko lääkkeessä voi merkitä ongelmia painonhallinnassa

Paljon keskustelua on käyty myös siitä, menevätkö semaglutidilääkkeet nyt laihduttajille diabeetikoiden sijaan. Lääkkeissä on ollut saatavuusvaikeuksia, vaikka Pietiläisen mukaan lääkevaihtoehtoja on useita ja uusiakin kehitetään jatkuvasti. 

Vastaanotolla hoidon aloittaminen harkitaankin tarkasti, ja hoitoa voidaan räätälöidä.

– Jos joutuu saatavuusvaikeuden takia tauottamaan lääkkeen, saattaa tulla painonhallinnan suhteen haastetta, Pietiläinen kuvaa.

Mitä "lihavuus" on?

Kaikille semaglutidia ei luonnollisesti määrätä. Se, miten lihavuus määritellään, on kiinnostava kysymys.

– Tästä on aika paljon puhuttukin, että mitä lihavuus oikeastaan edes on, Pietiläinen sanoo.

– Jos ajatellaan hyvin karkeasti ja siten, miten Käypä hoito -suositukset tai Kela-korvattavuudet katsovat, niin painoindeksi 30, tai painoindeksi 20, jos on lihavuuteen liittyvä sairaus, joka laihduttamisella kohentuisi.

Lääkkeissä "erittäin paljonkin potentiaalia"

Semaglutidin vaikutuksista myös muihin sairauksiin on jo saatu näyttöä. Se voisi auttaa vähentämään tupakanhimoa.

Suolistohormonireseptoreita on kaikkialla ihmiselimistössä. Siksi hormoni vaikuttaa laajasti. Semaglutidin hyvistä ja huonoista vaikutuksista onkin jo uutisoitu laajalti.

– Tietysti sitten saattaa tulla ylilyöntiäkin uutissoinneissa, mutta siinä on erittäin paljonkin potentiaalia. Se, mistä on hyvin vahvaa näyttöä, on sydänsairastuvuus, Pietiläinen kuvaa.

Sydän- ja aivoinfarkteista on tehty tutkimus, jossa potilaiden sairaudet ja kuolemat vähenivät semaglutidi-lääkkeen käytön jälkeen. Näyttöä on myös munuaisten ja maksan toimintaan.

– Kylläisyys on yksi aivovaikutus, muistitoiminnot toinen, Pietiläinen listaa.

– Se laaja-alaisuus, jota, yllättävää kyllä, suolistohormonit elimistössä tekevät, ehkä siitä juuri on kyse tämän tyyppisessä [uutis]tiedossa.

Millaisista lihavuuslääkkeistä saa Kela-korvausta, ja missä tilanteissa? Onko semaglutidi "ihmelääke"? Katso koko keskustelu jutun alussa olevalta videolta.

Katso myös: Miten Ozempic toimii käyttäjän näkökulmasta? Espoolainen Elina käyttää lääkettä painonpudotukseen

Miten Ozempic toimii käyttäjän näkökulmasta? Espoolainen Elina syö lääkettä painonpudotukseen 2:44
Näin semaglutidilääke vaikuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat