Suositun "ihmelääkkeen" yhteyttä sokeutumiseen selvitetään – tällaisista haitoista suomalaiset ovat ilmoittaneet

Kirsi Pietiläinen ja Ozempic
Lihavuustutkimusyksikön professori Kirsi Pietiläisen mukaan Ozempicin suosion räjähtämisen myötä mediassa on näkynyt sekä liioittelevan positiivia että pelottelevia otsikoita.Shutterstock ja MTV
Julkaistu 10.07.2024 17:01
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Ensin Ozempicia hehkutettiin otsikoissa lihavuuden hoidon ihmelääkkeeksi, sittemmin on saatu lukea, kuinka myös diabeteksen hoitoon käytetty lääke saattaisi aiheuttaa mahalaukun halvauksen tai sokeutumista. MTV Uutiset selvitti, millaisia haittavaikutuksia suomalaiset lääkkeen käyttäjät ovat kokeneet.

Jo muutamien vuosien ajan diabeteslääke Ozempic on noussut otsikoihin ensin laihdutusta helpottavana ihmelääkkeenä ja sittemmin uusien, mahdollisesti vakavienkin haittavaikutusten vuoksi.

Viime viikolla mediat kertoivat, että Ozempic ja Wegovy lääkkeet saattavat olla yhteydessä harvinaiseen sokeutta aiheuttavaan sairauteen. Noin vuosi sitten Ozempicin epäiltiin olevan yhteydessä mahalaukun halvaukseen.

Lääkkeiden yhteydestä näihin sairauksiin kaivataan lisätutkimusta, jotta varmistutaan siitä, onko sairauksien syynä lääkkeiden sisältämä semaglutidi.

Lue myös: Suomessakin yleiset lääkkeet saattavat aiheuttaa sokeutumista – käytetään diabeteksen ja lihavuuden hoitoon

Suomessa kaikkiaan 166 haittavaikutusilmoitusta

Semaglutidia myydään Suomessa kauppanimillä Ozempic ja Wegovy. Ozempicia käytetään laajasti niin diabeteksen kuin lihavuuden hoitoon. Wegovy on laihdutuslääke.

Fimea kertoo, että Suomessa Wegovysta ei ole tehty toistaiseksi yhtään haittavaikutusilmoitusta.

Ilmoitusten puuttuminen johtunee siitä, että Wegovy saatiin Suomen markkinoille myyntiin vasta vuonna 2023, kun Ozempicia taas on ollut saatavilla useamman vuoden ajan.

Ozempicista haittavaikutusilmoituksia on tehty kaikkiaan 166 vuodesta 2019 lähtien.

Näistä 42 on ilmoitettu vakavina. 12 on koskenut haimatulehdusta ja lopuissa on ilmoitettu ruoansulatuskanavan oireista, kertoo ylilääkäri ja haittavaikutusilmoitusjaoston jaostopäällikkö Tiina Karonen Fimealta.

Ei-vakavia haittavaikutusilmoituksia on tehty erilaisista ruonsulatuskanavan oireista, kuten pahoinvoinnista, oksentelusta, ripulista, mahakivuista ja ummetuksesta.

Karonen huomauttaa, että valtaosa Fimealle tehdyistä ilmoituksista on koskenut sellaisia haittavaikutuksia, jotka on jo listattu lääkkeen pakkausselosteeseen. 

Ilmoitus ei tarkoita, että ilmoitetun haitan ja lääkkeen välinen yhteys olisi vahvistettu. Ilmoitusjärjestelmän päätarkoitus on havaita mahdollisia signaaleja uusista haittavaikutuksista, Karonen lisää.

Lue myös: "Toivon, etten olisi koskaan koskenut siihen" – huippusuosittu laihdutuslääke voikin aiheuttaa mahalaukun halvauksen?

Ei mikään ihmelääke

Lihavuustutkimusyksikön professori, sisätautien lääkäri Kirsi Pietiläinen on erikoistunut lihavuuden ja diabeteksen hoitoon.

Hän on perehtynyt laajasti laihdutuslääkkeisiin, kuten Ozempiciin.

Pietiläisen kokemuksen mukaan lääke on tuonut apua niin diabetes- kuin lihavuuspotilaille. Mitä taas tulee Ozempicin ihmelääkkeen maineeseen, Pietiläisen mukaan on syytä olla realisti. 

Lääke yksin ei riitä lihavuuden hoidossa, vaan se vaatii aina rinnalle elämäntapamuutoksen. Muutos on toki paljon helpompi tehdä lääkkeen avulla. Kun päänsisäinen ruokahalu vaimenee lääkkeen käytön myötä, on helpompi tehdä järkeviä ratkaisuja.

Lue myös: Miksi laihduttajille määrätään diabeetikkojen lääkkeitä? Lihavuustutkija: "Syyllistäminen ei ole oikein"

"Tutkimustulosten tulkinnan kanssa oltava varovainen"

Viime viikkoiseen otsikointiin Ozempicin mahdollisesta yhteydestä sokeutta aiheuttavaan harvinaiseen sairauteen Pietiläinen kehottaa suhtautumaan varauksella.

Tutkimuksen toteutti ryhmä, joka tutkii nimenomaan vakavia neuro-oftalmologisia sairauksia, minkä vuoksi sitä sairautta heidän tutkimusotannassaan näkyy, vaikka siihen ei tavalliset lääkärit juuri törmää.

Kyseessä on hyvin harvinainen sairaus ja todella valikoitu tutkimusaineisto, jonka tulkinnan kanssa pitää olla hyvin varovainen.

Pietiläinen myöntää, että semaglutidilääkkeiden mahdollinen yhteys silmäsairauksiin ja muihin mahdollisiin haittavaikutuksiin on asia, joka potilaita hoitavien lääkäreiden on pidettävä mielessä.

Haittoja lääkkeiden käyttöön liittyy aina, mutta Ozempicin suhteen yleisimmät niistä ovat hyvin vaarattomia.

Lue myös: Laihdutuslääke Ozempicin suosio räjäytti sen kysynnän – millaisesta lääkkeestä on kyse ja kenelle se sopii?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet